Skip to main content

Θ. Σκυλακάκης στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η Ελλάδα θα γίνει μεγάλος παραγωγός πράσινης ενέργειας – Ο δρόμος για την εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία

(φωτ. papadakispress.gr)

«Επίτευξη των στόχων για ΑΠΕ νωρίτερα από αυτό που είχαμε υπολογίσει - Έχουμε μπροστά μας έναν κύκλο μείωσης των τιμών» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Όποιο και να είναι το ενεργειακό μείγμα για εμάς, το 2050 πρέπει να είμαστε για πρώτη φορά στην ιστορία μας -τουλάχιστον από τον 20ο αιώνα και μετά – ενεργειακά ανεξάρτητοι. Αυτό θα είναι το ιδανικό ενεργειακό μείγμα για την Ελλάδα το 2050» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος συμμετείχε στην ενότητα «Ενέργεια, Πράσινη Aνάπτυξη» του 3ου Οικονομικού Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής».

«Επίτευξη των στόχων για ΑΠΕ νωρίτερα από αυτό που είχαμε υπολογίσει»

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως το σχέδιο είναι για την ενέργεια και την συνεισφορά της χώρας για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ήδη εκτελείται και από πλευράς στόχων υπάρχει μία υπερεπίτευξη στόχων. «Έχουμε επίτευξη των στόχων για ΑΠΕ νωρίτερα από αυτό που είχαμε υπολογίσει και έχουμε και μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τόσο μεγάλη, ώστε να μπορούμε να δώσουμε, να πουλήσουμε κάποια εκατομμύρια δικαιώματα σε τρίτα κράτη ενδιαφερόμενα» ανέφερε.

Mείωση των τιμών εξαιτίας της ταχύτερης προόδου των ΑΠΕ

O υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε πως η υπερεπίτευξη στόχων για ΑΠΕ έρχεται με μια βραδύτερη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η ηλεκτροκίνηση παντού στον κόσμο προχωράει πιο αργά από ό,τι είχε θεωρηθεί. «Συνεπώς θα έχουμε μπροστά μας μια μείωση των τιμών εξαιτίας της ταχύτερης προόδου των ΑΠΕ σε σχέση με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η οποία μείωση των τιμών θα συνδυαστεί κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη διετία με τριετία και με μια ραγδαία μείωση των τιμών του αερίου» τόνισε, εξηγώντας πως αυτό θα συμβεί καθώς «θα μπουν στην παραγωγή μεγάλο spare capacity στο LNG διεθνώς» αλλά και εξαιτίας των πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη «σε δυο περιοχές-κλειδιά για την ενεργειακή λειτουργία των ορυκτών καυσίμων: στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας».

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Σκυλακάκης προέβλεψε ότι έχουμε μπροστά μας «έναν κύκλο μείωσης των τιμών που θα φέρει τις δικές του δυσκολίες». «Για αυτό και προτάσσουμε πολύ ταχύτερα την αποθήκευση. Διότι οι περισσότερες ΑΠΕ με μικρότερη ζήτηση και η μείωση των τιμών σημαίνει σημαντικές περικοπές στις ΑΠΕ. Για να αποφύγουμε αυτές τις περικοπές στο νομοσχέδιο που περνάει τώρα στη Βουλή δίνουμε την ελευθερία, πολύ μεγάλη ελευθερία για ταχύτατη αποθήκευση και σταματάμε με εξαίρεση ένα πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιχειρήσεις, σταματάμε τις επιδοτήσεις στην αποθήκευση. Και να ξέρετε ότι όπου σταματάς στις επιδοτήσεις οι επενδύσεις γίνονται πιο γρήγορα όχι πιο αργά. Αυτό είναι ένα μικρό μυστικό των επενδύσεων. Όσο επιδοτείς τόσο καθυστερείς τις επενδύσεις γιατί οι επενδυτές περιμένουν την επιδότηση όπως τα κλωσόπουλα περιμένουν την διατροφή τους» συμπλήρωσε.

Ο δρόμος για την εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία

Όπως επισήμανε, η προσπάθεια αυτή δεν είναι βραχυχρόνια, κρατάει μέχρι το 2050 και θα έχει ως τελική κατάληξη την «εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία». «Η Ελλάδα δεν θα γίνει κόμβος να περνάει η ενέργεια από εδώ, θα γίνει μεγάλος παραγωγός πράσινης ενέργειας. Και δίπλα στη πράσινη ενέργεια θα αναπτυχθούν, θα είναι ταυτόχρονα και κόμβος, θα αναπτυχθούν και μεγάλες βιομηχανικές επενδύσεις. Διότι η πράσινη ενέργεια έχει το χαρακτηριστικό ότι σημαντικό μέρος της ενέργειας από τη φύση της στοχαστικότητας του συστήματος ό,τι και να κάνεις θα διατίθεται ή σε χαμηλές τιμές ή θα πετιέται. Συνεπώς αυτό σου δίνει την δυνατότητα να προωθήσεις ταυτόχρονα, αν έχεις άφθονη, φθηνή, διαθέσιμη πράσινη ενέργεια εγχώρια και σημαντικές βιομηχανικές επενδύσεις οι οποίες θα συμπληρώσουν την εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία» είπε.

Παρατήρησε ακόμη πως «η Ελλάδα ήταν ένα κράτος βαθιά εξαρτημένο ενεργειακά από το τέλος του 19ου αιώνα» ενώ πλέον «μπαίνει στην ανάποδη τροχιά που θα αποκτήσει αυτή την ενεργειακή ανεξαρτησία με τεράστια θετική επίπτωση μακροοικονομική στο ισοζύγιό της, νούμερο ένα, και στη δυνατότητα παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα, νούμερο δύο».

«Η αντιπολίτευση διολισθαίνει προς έναν ανοιχτό ή κρυφό πόλεμο κατά των ΑΠΕ»

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντική αυτή η προσπάθεια» καλώντας όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν. «Το λέω γιατί βλέπω, και κλείνω για να μην μακρηγορήσω, ότι η αντιπολίτευση διολισθαίνει προς ένα ανοιχτό ή κρυφό πόλεμο εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι το κλειδί της μετάβασης. Γιατί αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, ή τα τελευταία ένα, δύο χρόνια είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα και αυτά που θεωρητικά στηρίζουν την πράσινη μετάβαση στην πράξη σε οποιαδήποτε τοπική περιοχή στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτούς που δεν θέλουν να αναπτυχθούν εκεί, με διάφορες προφάσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τελικό αποτέλεσμα, όπως είπα χαριτολογώντας χθες στη Βουλή, αν ακούσω όλες τις ερωτήσεις και όλες τις διαμαρτυρίες για το πού δεν πρέπει να μπουν ΑΠΕ στη χώρα μας στο τέλος να τις βάλουμε στο κεφάλι μου. Διότι άλλο μέρος δεν θα βρεθεί να τις βάλεις. Για όλους, όλα τα υπόλοιπα μέρη είναι ακατάλληλα» σχολίασε.

Διαβάστε ακόμη:

3ο Οικονομικό Συνέδριο της «Ν»: Η ενέργεια ως μοχλός ανάπτυξης – Προκλήσεις και προοπτικές της πράσινης μετάβασης