Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης: Κλιμακωτό ανάλογα με το καύσιμο και τα στοιχεία… της ΕΜΥ

Πράσινο το επίδομα θέρμανσης φέτος - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις χώρες - μέλη να σταματήσουν να επιδοτούν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων

Η νέα επιδοματική πολιτική που οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες για να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα, προβλέπει μείωση του επιδόματος θέρμανσης με πετρέλαιο και, αντίστοιχα, σημαντική αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης όσων νοικοκυριών θα στραφούν στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η «στροφή» σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά από τις χώρες – μέλη να σταματήσουν να επιδοτούν τη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει – από φέτος – σε σταδιακή προσαρμογή προχωρώντας σε ετήσιες μειώσεις της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, με τελική κατάληξη τον μηδενισμό.

Το ποσό που θα εισπράξει φέτος ο κάθε δικαιούχος – εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα παραμείνουν ίδια – δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τον τόπο διαμονής του, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και από την πηγή ενέργειας. Το υψηλότερο ποσό θα αποδίδεται σε όσους χρησιμοποιούν την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια. Η θέρμανση με ρεύμα επιδοτήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά.

Φέτος, θα γίνουν τρεις αλλαγές:

  • Πρώτον, η επιδότηση θα δοθεί σε χρήμα, με κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό και όχι υπό μορφή έκπτωσης στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Δεύτερον, η επιδότηση θα ισχύσει για όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και όχι μόνο για ένα τρίμηνο όπως ίσχυσε πέρυσι.
  • Τρίτον, το ποσό ανά νοικοκυριό θα είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, το επίδομα για όσους χρησιμοποιήσαν ορυκτά καύσιμα ή ξύλα και pellet απορρόφησε δημοσιονομικό χώρο περίπου 215 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 40 εκατ. ευρώ χρειάστηκαν για το επίδομα του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για φέτος θα χρειάζονταν τουλάχιστον 280 με 300 εκατ. ευρώ, αν απλώς γινόταν επιμήκυνση της περιόδου επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να καλυφθεί όλη η σεζόν. Τόσα διαθέσιμα δεν υπάρχουν οπότε για να συγκρατηθεί το κόστος στα 250 εκατ. ευρώ θα μειωθεί η επιδότηση ανά νοικοκυριό στα ορυκτά καύσιμα.

Η κλίμακα επιδότησης

Η μείωση θα είναι μεγαλύτερη στο πετρέλαιο θέρμανσης, λίγο μικρότερη στο φυσικό αέριο, ακόμη μικρότερη στα ξύλα και στο pellet. Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται μια κλίμακα επιδότησης ανάλογα με το καύσιμο.

Εκτιμάται ότι αυτός που θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό ρεύμα θα εισπράξει τουλάχιστον 25% υψηλότερο επίδομα σε σχέση με αυτόν που, αν και ζει στην ίδια γειτονιά, θα χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η μείωση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δεν θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, καθώς η αρχική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε φέτος από το 1,2 ευρώ το λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, δηλαδή τουλάχιστον 20 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με την ενίσχυση του επιδόματος ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και την επιδότηση των νοικοκυριών ώστε να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κάνει και φέτος ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του εξηλεκτρισμού των νοικοκυριών.

Γεγονός είναι ότι η συγκυρία δεν βοηθάει καθώς η τιμή της κιλοβατώρας, προς το παρόν, παραμένει σε επίπεδα άνω των 23 λεπτών, τη στιγμή που το φυσικό αέριο είναι στα 7,5 λεπτά. Περίπου 11- 12 λεπτά είναι η αναλογία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε κιλοβατώρες.

Οι συντελεστές με βάση την… ΕΜΥ

Εκτός από τη διαφοροποίηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την πηγή ενέργειας, αλλάζει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Το 60% του επιδόματος θα καταβάλλεται «μπροστά» ως προκαταβολή, με την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών να γίνεται τον Δεκέμβριο. Η εξόφληση θα γίνει στο τέλος Απριλίου.

Ωστόσο, οι συντελεστές υπολογισμού του επιδόματος ανά περιοχή θα αναπροσαρμοστούν την άνοιξη με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ώστε το τελικό ύψος του επιδόματος να εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε κάθε περιοχή της χώρας κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου.