Skip to main content

Ο Άγιος Ευστράτιος αυτονομείται ενεργειακά – Πώς καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση και θέρμανση

Η δοκιμή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Ενεργειακά αυτόνομο θα καταστεί το νησί του Αγίου Ευστρατίου μέσω αποκλειστικής χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Κωνσταντίνος Σινάνης, ανέφερε ότι υλοποιείται η πράξη «Αϊ-Στράτης – Πράσινο νησί», που περιλαμβάνει την αυτονόμηση του νησιού ενεργειακά σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση. Όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμαστική λειτουργία.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτροδότηση και θέρμανση γίνεται μέσω μίας ανεμογεννήτριας, ενός φωτοβολταϊκού σταθμού και συσσωρευτών. Όπως εξήγησε, μεταφέρεται το ρεύμα στους καταναλωτές με το δίκτυο της μέσης τάσης και παράλληλα η υπόλοιπη ενέργεια, μέσω κεντρικού συστήματος τηλεθέρμανσης, διοχετεύεται εκ νέου στους κατοίκους για τη θέρμανση των κτιρίων.

«Είμαστε ένα από τα νησιά με τη μεγαλύτερη απόσταση από την κοντινότερη στεριά και δεν μπορούσαμε ούτε να δώσουμε, ούτε να δεχθούμε περίσσευμα ενέργειας από άλλα νησιά» σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Έπρεπε λοιπόν να εξασφαλίσουμε την αυτάρκειά μας και το περίσσευμα ενέργειας να το διοχετεύσουμε και να το καταναλώσουμε στο μεγαλύτερο ποσοστό».

ΔΕΔΔΗΕ: «Πρασινίζει» και τον Άη Στράτη

Όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ, Το Ειδικό Πιλοτικό Έργο «Αϊ-Στράτης – Πράσινο Νησί» έχει στόχο να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό και θέρμανση, αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο, δηλαδή την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες σύνδεσης προκειμένου να τεθεί το έργο σε λειτουργία.

Η δοκιμή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα για 2,5 ώρες ο Αϊ-Στράτης να καταστεί το πρώτο πράσινο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Πώς καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτροδότηση και θέρμανση

Η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό και συσσωρευτές, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει κεντρικό σύστημα τηλεθέρμανσης. Για την τηλεθέρμανση προβλέπεται η αποθήκευση θερμότητας σε δεξαμενές θερμού νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε όλο τον οικισμό του Αϊ-Στράτη.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Τήλο και την Ικαρία, ενώ σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχο Ειδικό Πιλοτικό Έργο είναι σε πορεία υλοποίησης και στην Αστυπάλαια.