Τον καταμερισμό των χρεών που έχουν συσσωρευτεί από τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας σε Δήμο Εορδαίας, ΔΕΗ και υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει η λύση που εξετάζεται προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει για το θέμα αυτό.
Ειδικότερα, η λύση, που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ και αναμένεται να αποτυπωθεί σε επίσημη συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες, είναι ο προαναφερόμενος καταμερισμός των οφειλών, ύψους 125 εκατ. ευρώ, που αφορούν χρέη των Δημοτικών Επιχειρήσεων σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη προς τη ΔΕΗ. Ο επιμερισμός του ποσού θα γίνει ισόποσα στα τρία μέρη.
Σε εκκρεμότητα η τιμή της κιλοβατώρας
Οι συζητήσεις ωστόσο συνεχίζονται, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας για τα έτη μέχρι την κατασκευή από τη ΔΕΗ της νέας μονάδας συμπαραγωγής, καθώς και η τιμή της κιλοβατώρας κατά τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο για την περαιτέρω ωρίμανση των σχεδίων κατασκευής της μονάδας.
Να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ότι η παραπάνω λύση προσφέρει μια ανάσα ζωής στην τηλεθέρμανση της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να απαντάει στην ανάγκη ενός βιώσιμου μοντέλου σε βάθος χρόνου.
Τετραγωνισμός του κύκλου
Την ίδια στιγμή, το Green Τank, με ανάλυση-μελέτη που δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες, επιχειρώντας μια ανασκόπηση της λειτουργίας των συστημάτων τηλεθέρμανσης στη χώρα αλλά και των λύσεων που προωθούνται στη μετα-λιγνιτική εποχή, υπογραμμίζει συμπερασματικά την ανάγκη να υπάρξει ριζικός επανασχεδιασμός του τρόπου που έχει επιλεγεί για την τηλεθέρμανση.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές με γνώση του θέματος που συνομίλησαν με τη «Ν» για το θέμα, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι οι κινήσεις των εμπλεκόμενων φορέων από τη σκοπιά τόσο της κυβέρνησης όσο και της τοπικής διοίκησης θυμίζουν προσπάθεια «τετραγωνισμού του κύκλου».