Skip to main content

Η «μάχη» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος – Οι πιο αποδοτικές και οικονομικές μορφές θέρμανσης

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλάει στο κανάλι της «Ν»

Στα τιμολόγια ρεύματος, καθώς στις μορφές θέρμανσης, αναφέρθηκε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, σήμερα Τρίτη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, περισσότερο από την τιμή του πετρελαίου, τον ανησυχεί η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας. Όπως τόνισε, τις τελευταίες ημέρες η χονδρεμπορική χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά περίπου 22%.

Όπως εξήγησε, προ 10 ημερών η τιμή διαμορφωνόταν σε 32-33 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ τώρα έχει φτάσει στα 41 ευρώ. «Πάνω από τα 50 βαράνε καμπανάκια αναφορικά με τη διαμόρφωση της ηλεκτρικής μεγαβατώρας» τόνισε ο ίδιος.

Τα τιμολόγια ρεύματος

Ως προς τα τιμολόγια ρεύματος, επεσήμανε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ισχύουν τα σενάρια πως θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές στα μπλε τιμολόγια. Ερωτηθείς αν, όπως είναι τα πράγματα σήμερα με την τιμολόγηση του ρεύματος, μας συμφέρει το σταθερό, μπλε τιμολόγιο, είπε ότι «εγώ είμαι σταθερός και φαν του μπλε. Ακόμη και χθες υπήρχαν πάροχοι που έδωσαν μπλε 6μηνο σταθερό με 9,5 λεπτά».

«Νομίζω ότι είναι μια ορθή επιλογή να κλειδώσεις ένα σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 6 μηνών με 9,5 λεπτά και βλέπουμε από τον Μάρτιο. Εκτιμώ ότι δεν θα πέσει κάτω από τα 9-9,5 λεπτά στα πράσινα τιμολόγια, θα παραμένει υψηλή. Εγώ βλέπω ότι η τιμή αυτή το πολύ θα φτάσει μέχρι τα 11-12 λεπτά. Πάντως, κάτω από τα 9-9,5 δεν πρόκειται να πέσει, τουλάχιστον για το επόμενο χρονικό διάστημα» τόνισε.

Οι μορφές θέρμανσης

Σε ό,τι αφορά τη θέρμανση, είπε ότι και αυτή τη χειμερινή περίοδο η αντλία θερμότητας φαίνεται να είναι περισσότερο συμφέρουσα επιλογή σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μέσα. Σημείωσε επίσης ότι «το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης σήμερα είναι μια αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών, που η τερματική μονάδα είναι το ενδοδαπέδιο σύστημα».

«Αν το συνδυάσεις και με έναν ηλιακό συλλέκτη, κάνεις απόσβεση σε 4-5 χρόνια το πολύ» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αντίθετα, δεν είναι τόσο αποδοτική η θέρμανση με ηλεκτρικά σώματα».

Τιμές ρεύματος: Οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς για τον Οκτώβριο