Skip to main content

Τιμολόγια ρεύματος: Μικρή υποχώρηση βλέπει η αγορά για τον Οκτώβριο

INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αύριο οι ανακοινώσεις των προμηθευτών

Χωρίς εκπλήξεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το βράδυ οι χρεώσεις των εταιρειών προμήθειας για τα «πράσινα» τιμολόγια του Οκτωβρίου, ενσωματώνοντας, ωστόσο, την αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής ρεύματος τον Σεπτέμβριο που «έκλεισε» στα 112,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έναντι 129.83€/MWh τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή στη προημερήσια χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει και τον μήνα Σεπτέμβριο να κυμαίνεται πάνω από την μέση τιμή του χρόνου που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 94.83€/MWh. Όπως αναφέρει προηγούμενο ρεπορτάζ της «Ν», η αναμενόμενη υποχώρηση της μέση χρέωσης στα «πράσινα» τιμολόγια υποδηλώνει ότι δεν θα συνεχιστεί το σύστημα των επιδοτήσεων για τον τρέχοντα μήνα, καθώς οι «καθαρές» χρεώσεις θα κινούνται περισσότερο ή λιγότερο στο «ταβάνι» που έχει θέσει το ΥΠΕΝ για μέσες χρεώσεις περί τα 14 με 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Ως γνωστόν, βαρόμετρο θα αποτελέσει η χρέωση της ΔΕΗ, η οποία εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, θέτοντας εν πολλοίς το εύρος τιμών που θα κινηθούν οι εναλλακτικοί πάροχοι. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον μήνα Σεπτέμβριο είχε χρέωση 15,94 λεπτά, όπου εφαρμόστηκε επιδότηση 1,4 λεπτά για να προκύψει η τελική τιμή χρέωσης στα 14,5 λεπτά. Την ίδια στιγμή, δύο άλλοι μεγάλοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν σταθερές τις χρεώσεις στα τιμολόγια Οκτωβρίου σε αναλογία με τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Περί τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα

Κατά συνέπεια, η «μεγάλη εικόνα» φαίνεται να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα, μένοντας να δούμε ακριβώς πως θα αποτυπωθεί στις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν και επίσημα οι προμηθευτές. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η αποκλιμάκωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού αποτελεί γεγονός με την πρώτη μέρα του μήνα η μέση τιμή στην προημερήσια αγορά να «κλείνει» στα 81,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, επιβεβαιώνοντας σχετικές εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου που εκτιμούσαν υποχώρηση των τιμών, κρίνοντας από τα προθεσμιακά του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει σχετικά η «Ν», ότι η εν λόγω τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάτι συνταρακτικό, με εκ νέου ανοδικές τάσεις στα τέλη του επόμενου μήνα λόγω αυξημένης κατανάλωσης ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μια πρόσθετη παράμετρος που υποδηλώνει ότι δεν θα δοθούν επιδοτήσεις είναι η έλλειψη πόρων από το σχήμα που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση με την φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών με αέριο. Το «μαξιλαράκι» που είχε διαμορφωθεί από την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς τον Αύγουστο εξαντλήθηκε στις επιδοτήσεις του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να συνεχίσει το σύστημα επιδοτήσεων θα πρέπει εκ νέου να καλέσει στο «ταμείο» τους