Skip to main content

Η αδηφάγος τεχνητή νοημοσύνη απειλεί να ανατινάξει το παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο

EPA/JIM LO SCALZO

Τα data centers του πλανήτη καταναλώνουν εν συνόλω περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο κράτος μεμονωμένα με την εξαίρεση 16

Η κομητεία Loudoun στη βόρεια Βιρτζίνια ήταν κάποτε ήταν γνωστή για τις απέραντες φάρμες της και τα ιστορικά τοπόσημα του Αμερικανικού εμφυλίου.

Τα τελευταία 15 χρόνια χωράφια και δάση έχουν σταδιακά εκκαθαριστεί για να στηθούν εκεί μερικά από τα τεράστια data centers που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ψηφιακής καθημερινότητάς μας.

Μία μόνο από τις νεότευκτες εκεί εγκαταστάσεις, θα απαιτεί, μόλις ολοκληρωθεί, ενέργεια όση περίπου καταναλίσκουν 30.000 σπίτια στις ΗΠΑ.

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν σήμερα πάνω από 7.000 data centers σε διάφορα στάδια ανάπτυξης από 3600 που ήταν το 2015.

Εκτιμάται δε ότι το 2034 η κατανάλωση ενέργειας από τα data centers θα έχει φτάσει τις 1,580 ΤWh (τεραβατωρες) όσο δηλαδή χρησιμοποιεί σήμερα όλη η Ινδία.

Ενέργεια, εδώ και τώρα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη σημαίνει περισσότερη ζήτηση για επεξεργαστική ισχύ, άρα περισσότερη ενέργεια αλλά και περισσότερες εκτάσεις για να στηθούν νέα και όλο μεγαλύτερα data centers.

«Αυτό είναι το θέμα με την AI. Χρειάζεται πολλή ισχύ και την θέλει τώρα», λένε οι ειδικοί.

Η  εν μία νυκτί άνοδος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers ξεπερνά πλέον τη διαθέσιμη παροχή ρεύματος σε πολλά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με διαχειριστές data centers, παρόχους ενέργειας και στελέχη τεχνολογίας.

Η δραματική αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων από την τάση της Silicon Valley για ανάπτυξη με κάθε κόστος στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί επίσης να ανατρέψει τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης ολόκληρων εθνών και τα προγράμματα για τεχνολογία καθαρής ενέργειας όπου έχει επενδυθεί τεχνολογία τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιρλανδία και η Μαλαισία που η απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία όλων αυτών των data centers που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν θα υπερβαίνει τη διαθέσιμη παροχή ανανεώσιμης ενέργειας.

Η Σουηδία επίσης για παράδειγμα μπορεί να δει τη ζήτηση ενέργειας από τα data centers ερίπου να διπλασιάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, και στη συνέχεια να διπλασιαστεί ξανά έως το 2040.

Αριθμοί που τρομάζουν

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να απορροφήσει 500% περισσότερη ενέργεια την επόμενη δεκαετία. Και στις ΗΠΑ, τα κέντρα δεδομένων προβλέπεται να χρησιμοποιούν το 8% της συνολικής ενέργειας έως το 2030, από το 3% που χρησιμοποιούσαν το 2022, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Και όλα αυτά είναι μόνο εκτιμήσεις. Καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η τρέχουσα φρενίτιδα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τεχνολογίας σπεύδουν αμυνόμενες να επισημάνουν ότι τα κέντρα δεδομένων αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας, ακόμη και με όλη την τρέχουσα επέκταση.

Πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs εκτιμά πάντως ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Οποιαδήποτε ποσοστιαία μονάδα αύξησης είναι γιγάντια, δεδομένου ότι η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει σχεδόν σταθερή εδώ και χρόνια, αν δεν μειώνεται σε ορισμένες περιοχές.

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% τις επόμενες δύο δεκαετίες, σε σύγκριση με μια αύξηση μόλις 9% τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον John Ketchum, διευθύνοντα σύμβουλο της NextEra Energy Inc., του μεγαλύτερου κατασκευαστή στον κόσμο αιολικής και ηλιακής ενέργειας χωρίς κρατική συμμετοχή.

«Είναι η τεχνητή νοημοσύνη»

Τα κέντρα δεδομένων είναι ο μεγαλύτερος λόγος για αυτή την έκρηξη της ζήτησης, δηλώνει ο Ketchum

Και όταν ερωτάται γιατί τα κέντρα δεδομένων απορροφούν ξαφνικά τόση ενέργεια, η απάντησή του είναι ωμή:

«Είναι η τεχνητή νοημοσύνη», λέει και παραπέμπει στις ενεργειακές ανάγκες που απαιτούν τα μοντέλα εκπαίδευσης αλλά και τη διαδικασία συμπερασμάτων με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη εξάγει αποτελέσματα από δεδομένα.

«Είναι 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας».

Συνολικά, τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από κάθε χώρα του πλανήτη μεμονωμένη

Μόνο 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud, η Amazon, η Microsoft και η Google, έχουν ανακοινώσει στόχους να λειτουργήσουν τα data centers τους βασισμένα εξ ολοκλήρου στην πράσινη ενέργεια, η Amazon έως το επόμενο έτος, η Google και η Microsoft έως το 2030.

Και στο βάθος πυρηνικά εργοστάσια

Και οι τρεις λένε εργάζονται σε τεχνολογικές μεθόδους για να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια ή να εξισορροπούν τη ζήτηση στο δίκτυο πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση της απόδοσης από τα τσιπ και τους διακομιστές, τη διάταξη εξοπλισμού με τρόπους που απαιτούν λιγότερη ψύξη και τη μετατόπιση φορτίων σε διαφορετικές περιοχές με βάση το πού είναι διαθέσιμη ενέργεια ιδιαίτερα η πράσινη ενέργεια.

Ωστόσο, ορισμένες από τις ηγετικές μορφές στο χώρο της τεχνολογίας, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, λένε ότι θα χρειαστεί πιθανότατα μια νέα ενεργειακή ανακάλυψη -πιθανότατα από την πυρηνική ενέργεια – για να υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Microsoft και Amazon στοιχηματίζουν επίσης στην πυρηνική ενέργεια, με την Amazon να αγοράζει πρόσφατα ένα data center τροφοδοτούμενο από πυρηνική ενέργεια στην Πενσυλβάνια και να δείχνει πρόθυμη και για περισσότερα τέτοια.
Προς το παρόν, η πορεία προς τα εμπρός παραμένει ασαφής. Η Microsoft παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η όλη υπόθεση της τεχνητής νοημοσύνης θέτει σε κίνδυνο τον μακροχρόνιο στόχο της να είναι απαλλαγμένη από τον άνθρακα έως το 2030.

Οι ήσυχες φάρμες της Βιρτζίνια,,,

Πέραν της ενεργειακής ασφυξίας με την οποία απειλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχει μία ακόμη παράμετρος που μας ξαναφέρνει στις φάρμες της Βιρτζίνια: Τα data centers θέλουν όο και περισσότερο χώρο. Και ήδη χώρες όπως η Ιρλανδία αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Οι απαλλοτριωμένες φάρμες της Βιρτζίνια, δεν (θα) είναι οι μόνες.