Δεν είναι μόνο η ενεργοβόρος βαριά βιομηχανία που απορροφά ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα data centers, τα κρυπτονομίσματα και η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν τόσο μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί την προσεχή τριετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόκειται για ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που καταναλώνει η Γερμανία.
Σήμερα υπάρχουν παγκοσμίως περισσότερα από 8.000 κέντρα δεδομένων, εκ των οποίων το 33% στις ΗΠΑ, το 16% στην Ευρώπη και ένα 10% στην Κίνα, ενώ πολλά ακόμη τελούν υπό κατασκευή.
Στην Ιρλανδία, όπου τα κέντρα δεδομένων αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ο συγκεκριμένος κλάδος υπολογίζεται ότι θα καταναλώνει έως το 2026 το 32% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα από το 17% του 2022. Αυτήν τη στιγμή, η Ιρλανδία διαθέτει 82 data centers, από τα οποία τα 14 είναι υπό κατασκευή, ενώ έχουν εγκριθεί επιπλέον 40.
Η συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σε ολόκληρο τον πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% έως το 2026, με το 85% να προέρχεται από Κίνα, Ινδία και ΝΑ Ασία. Το θετικό είναι ότι η αύξηση θα υπερκαλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική, καθώς και από πυρηνική, που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, καθότι η παραγωγή της Γαλλίας έχει ανακάμψει, αρκετοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία επαναλειτουργούν και κατασκευάζονται νέοι σε Κίνα, Ινδία, Κορέα και Ευρώπη.
Οι πηγές ενέργειας με χαμηλά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να εκπροσωπήσουν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2026 από 40% πέρυσι. Σε όλα αυτά θα συμπεριληφθούν και 9 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, καθώς και 11 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας στην Ευρώπη.
«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκπέμπει σήμερα περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από οιονδήποτε άλλο κλάδο της παγκόσμιας οικονομίας, κατά συνέπεια είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ταχεία αύξηση των ανανεώσιμων πηγών και η σταθερή επέκταση της πυρηνικής ενέργειας θα καλύψουν την ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση τα επόμενα τρία χρόνια» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ.
Επιπλέον, οι εκπομπές ρύπων θα μειώνονται κατά μέσο όρο 3,5% ετησίως έως το 2026, με τον ρυθμό μείωσης στην Ευρώπη να φθάνει ακόμη και το 13% ετησίων.