Την ίδρυση γραφείου μέτρησης ενεργειακής φτώχειας θα ανακοινώσει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, όπως έγινε γνωστό χθες σε ημερίδα ενημέρωσης για το εμβληματικό έργο της δίκαιης, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των Ελληνικών Περιφερειών (JustReDi).
«Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί η ίδρυση του γραφείου μέτρησης της ενεργειακής φτώχειας» προανήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), Γιάννης Γεώργιζας στο πλαίσιο της ημερίδας ενημέρωσης JustReDi που διοργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το γραφείο μέτρησης ενεργειακής ένδειας αποτελεί εφαρμογή του έργου «Powerpoor» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το δικτύου «Βιώσιμη Πόλη». «Αυτό το έργο αφού μετρήσει την ενεργειακή φτώχεια θα μπορέσει με τη χρήση των εργαλείων της ενεργειακής κοινότητας και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών να απαλύνει την ενεργειακή φτώχεια και να επεκτείνει την πράσινη μετάβαση και την μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων» επισήμανε.
Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε, μέσω του κ. Γεώργιζα, τα συγχαρητήριά του για τη σύλληψη της ιδέας και του συνδυασμού των δύο δράσεων της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης (διττή μετάβαση) του προγράμματος JustReDi. «Ο κ. Δούκας είναι μαζί σας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ και τόνισε ότι οι δράσεις πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του Δημάρχου Αθηναίων.
Το εμβληματικό έργο JustReDi
Το έργο JustReDi («Ανθεκτικότητα, Συμπερίληψη, και Ανάπτυξη: Προς μια Δίκαιη, Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση των Ελληνικών Περιφερειών») χρηματοδοτείται με 4.915.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συντονιστή φορέα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Οι υπόλοιποι φορείς της σύμπραξης είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠαΔΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Αντικείμενό του έργου είναι α) η αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα, β) η καταγραφή απόψεων, στάσεων, αξιακών προσανατολισμών και συμπεριφορικών προδιαθέσεων τόσο του ευρύτερου κοινού όσο και επιμέρους κοινωνικών ομάδων, γ) η παροχή τεχνολογικών λύσεων και εργαλείων που να υποστηρίζουν προτάσεις πολιτικών (data driven policy making) και δ) τα περιεχόμενα των δημόσιων πολιτικών.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του JustReDi, καθηγητής Νίκος Δεμερτζής, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο έργο αξιώσεων με 21 ενότητες εργασίας και 80 παραδοτέα που αφορά «πρώτα και κύρια τις περιφέρειες». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι στο πλαίσιο της δράσης θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία έρευνα αναφοράς με τη χρήση 5.000 ερωτηματολογίων σε οικονομικούς και ψηφιακούς μετανάστες.
Εκ μέρους του Ταμείου Ανάκαμψης ο Ορέστης Καβαλάκης, ανέφερε ότι στη διττή μετάβαση επενδύονται περισσότερα από 2 δισ. ευρώ. «Μιλάμε για μια μικρή επανάσταση» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνεται ευκαιρία σε έργα όπως το JustReDi. «Είναι σημαντικό η πολιτική να μπορεί να κοιτά και τι αφήνει πίσω της ώστε η μετάβαση να είναι πιο δίκαιη» τόνισε.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΚΚΕ, καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου, υπογράμμισε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του JustReDi είναι να προσφέρει κατάλληλα εργαλεία και προτάσεις για να χαραχθούν πολιτικές στα πεδία της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ξεκαθάρισε δε ότι στόχος είναι να γίνει αυτό με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθεκτικότητας, συμπερίληψης και βιωσιμότητας.
Σε παρέμβασή του ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Θεόδωρος Πελαγίδης υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για μια τέτοια πρωτοβουλία». «Έχει σημασία οι δημόσιες πολιτικές να είναι εφαρμοσμένες» συμπλήρωσε.