Η Exxon Mobil, η κορυφαία ιδιωτική πετρελαιοβιομηχανία και η Aramco της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη κρατικά ελεγχόμενη του κλάδου, «οδήγησαν» τη δέσμευση 50 παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου να μειώσουν τις εκπομπές από τις δικές τους δραστηριότητες στη Διάσκεψη Κορυφής για το κλίμα COP28 .
Η συμφωνία είναι ιστορική, όσο και αμφιλεγόμενη, καθώς καμία από τις εταιρείες δεν συμφωνεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά σχεδιάζουν να περιορίσουν τις εκλύσεις μεθανίου, ενός από τα πιο επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου, σχεδόν στο μηδέν έως το 2030.
Της πρωτοβουλίας ηγήθηκε ο Πρόεδρος της COP28, Αλ Τζάμπερ, διευθύνων σύμβουλος της Abu Dhabi National Oil Co., ο οποίος επένδυσε πολιτικό κεφάλαιο φέρνοντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον αγώνα για το κλίμα. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απελευθερώσουμε το ενεργειακό σύστημα που έχουμε σήμερα», είπε στους αντιπροσώπους.
Η συμφωνία των πετρελαϊκών κολοσσών ήταν μάλλον η κορυφαία στιγμή μιας ημέρας που είδε έναν κατακλυσμό άλλων ανακοινώσεων, από χώρες που δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τη βαριά βιομηχανία.
Ντουμπάϊ: Ιστορική κοινή δήλωση των CEO των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για το κλίμα σε φτωχότερες χώρες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα επενδύσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) στην πράσινη μετάβαση σε τρίτες χώρες. Τα ΗΑΕ συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια μείωσης του μεθανίου.
Ενώ ήταν μια επίδειξη δύναμης από μια προεδρία της COP που ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα, παραμένει ασαφές πώς θα παρακολουθείται η πρόοδος σε όλες αυτές οι υποσχέσεις και πώς θα έχει κανείς πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παρατηρεί το Bloomberg.
Ποιοι είναι οι 50 που υπέγραψαν τη συμφωνία
Τα 50 μέλη του Χάρτη Απανθρακοποίησης Πετρελαίου και Αερίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Περιλαμβάνουν 29 εθνικές εταιρείες πετρελαίου. Οι στόχοι δεν θα είναι δεσμευτικοί, αλλά οι υπογράφοντες θα πρέπει να υποβάλουν ένα σχέδιο για να τους επιτύχουν έως το 2025.
Μεταξύ των ιδιωτικών πετρελαιοβιομηχανιών, που υπέγραψαν είναι η Shell Plc, η BP Plc, η TotalEnergies SE και η Occidental Petroleum Corp. Οι πιο αξιοσημείωτες απουσίες ήταν η Chevron Corp. και η ConocoPhillips.
Ο κατάλογος των εθνικών πετρελαϊκών εταιρειών περιλαμβάνει την Petrobras της Βραζιλίας, τη NNPC της Νιγηρίας και την KazMunaiGaz του Καζακστάν. Οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας δεν έχουν ενταχθεί.
Για 31 από τις εταιρείες, ήταν η πρώτη φορά που δεσμεύτηκαν να φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές μεθανίου.
Το πετρέλαιο δεν μπορεί να φύγει, ας γίνει πιο καθαρό
Για ορισμένους ακτιβιστές της COP, οι εταιρείες πετρελαίου φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι τα περί κατάργησης των ορυκτών καυσίμων δεν είναι ρεαλιστικά. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν μέρος του ενεργειακού συστήματος για αρκετές δεκαετίες ακόμη. Επομένως, το να τα κάνεις όσο το δυνατόν πιο καθαρά βοηθάει.
Περισσότεροι από 300 κλιματικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν μια επιστολή επικρίνοντας έντονα την προσπάθεια. Προέτρεψε την προεδρία της COP28 να εγκαταλείψει την πρωτοβουλία και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση ενός νομικά δεσμευτικού πακέτου για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.
Η Exxon αντιστέκεται εδώ και καιρό σε στόχους που θα της απαιτούσαν να μειώσει την παραγωγή, ακόμη και όταν ανταγωνιστές όπως η βρετανική BP και η γαλλική TotalEnergies προσπάθησαν να ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους. Το συμφωνηθέν σχέδιο δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για μείωση της παραγωγής.
Οι υπογράφοντες δεσμεύονται πάντως να μηδενίσουν σχεδόν τη ρύπανση άνθρακα από τις δραστηριότητές τους, γνωστές ως εκπομπές πεδίου 1 ή 2, έως το 2050.