Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ ανέπτυξαν μια τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει μια νέα επανάσταση στον φιλικό στο περιβάλλον τομέα των μεταφορών. Η ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Energy» δημιούργησε ένα σύστημα που μπορεί όπως υποστηρίζει η ομάδα να συλλέγει το ηλιακό φως, υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να τα μετατρέπει σε καύσιμα αυτοκινήτων. Το σύστημα μπορεί να τοποθετείται στην οροφή ενός αυτοκινήτου και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να παράγει καύσιμα εν κινήσει έτσι ώστε να μην… ξεμείνει από αυτά ποτέ το όχημα.
Τα ηλεκτρικά οχήματα τιμολογούνται ως το μέλλον της μεταφοράς μηδενικών εκπομπών ρύπων, αλλά το απόλυτο φιλικό προς το περιβάλλον αυτοκίνητο θα μπορούσε να κινείται με ηλιοφάνεια. Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «τεχνητό φύλλο» που μιμείται τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία που χρησιμοποιούν τα φυτά για να δημιουργήσουν την ενέργειά τους.
Στο εργαστήριο, οι ειδικοί βύθισαν το φύλλο σε νερό με έγχυση διοξειδίου του άνθρακα προτού ρίξουν φως πάνω του για να πυροδοτήσουν την αντίδραση και να δημιουργήσουν τα φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα. Το «τεχνητό φύλλο» αποτελείται τους από πολλαπλά στρώματα υλικών όπως χαλκός, γυαλί, ασήμι και γραφίτης. Το φύλλο περιλαμβάνει επίσης έναν καταλύτη που πυροδοτεί την αντίδραση, κατασκευασμένο από δύο στοιχεία (χαλκό και παλλάδιο). Παρουσία ηλιακού φωτός ο καταλύτης μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη και προπανόλη και το νερό σε οξυγόνο.
«Το να λάμπει το ηλιακό φως στα τεχνητά φύλλα και η λήψη υγρού καυσίμου από το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι χημείας», δήλωσε ο δρ. Μότιαρ Ροχάμαρ, επικεφαλής της μελέτης. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το σύστημα τους είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια δημιουργίας «πράσινων» καυσίμων.
Naftemporiki.gr