Skip to main content

Η Αρκτική χάνει σε πάγο μία… Αυστρία ετησίως. Και μεταμορφώνεται σε σύγχρονο Ελ Ντοράντο

Καθώς οι πάγοι λιώνουν, αναδύονται τεράστιες ευκαιρίες εξόρυξης και μεταφοράς - Αυτές πυροδοτούν και συγκρούσεις

Η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον κόσμο με αποτέλεσμα από τη δεκαετία του 1980 ο όγκος του πάγου έχει μειωθεί κατά 70% ή περισσότερο. Η πρώτη μέρα χωρίς πάγο στην περιοχή μπορεί να έρθει πριν από το 2030.

Η θέρμανση της Αρκτικής, που σημαίνει απώλεια πάγου ίση σε μέγεθος με μία Αυστρία ετησίως, σημαίνει καταστροφή για τις αρκούδες, αλλά και τεράστια οικονομικά οφέλη. Τα δρομολόγια μεταφοράς καυσίμων και εμπορευμάτων συντομεύουν, ενώ οι εξορύξεις διευκολύνονται σε μία περιόδο κατά την οποία ο κόσμος διψάει για πόρους.

Είναι ίσως παράδοξο, αλλά η κλιματική κρίση ανοίγει τεράστιες προοπτικές για οικονομικό κέρδος την ώρα που καθιστά πιο φανερές από ποτέ τις απειλές της. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί τη Γροιλανδία.

Ένα πλεονέκτημα που ήδη προσφέρεται είναι τα μεγαλύτερα αλιεύματα. Ορισμένα είδη, όπως το καβούρι του χιονιού και ο βασιλιάς σολομός της Αλάσκας, παλεύουν σε πιο ζεστό, κάπως οξινισμένο νερό. Και μια διεθνής συμφωνία έχει περιορίσει την αλιεία στην ανοιχτή θάλασσα. Αλλά αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι τα ψάρια που συναντούμε σε νότια και εύκρατα νερά, συμπεριλαμβανομένου του μπακαλιάρου του Ατλαντικού, μετακινούνται σε περιοχές όπως οι θάλασσες Μπάρεντς και ο Βερίγγειος.

Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά νερό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους πληθυσμούς να αναπτυχθούν ταχύτερα, ενώ η υποχώρηση του πάγου ανοίγει νέους χώρους και επιμηκύνει τις περιόδους αλιείας.

Αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι ωχρά σε σύγκριση με εκείνα που προσφέρονται από τους νέους διαδρόμους μεταφοράς. Για να κατανοήσουμε το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να μεταμορφώσει τις μεταφορές ο Economist παρουσιάζει έναν χάρτη.

Τρία νέα πολύτιμα μονοπάτια

Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να ανοίξει τρία μονοπάτια. Η πρώτη, γνωστή ως Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή (NSR), αγκαλιάζει τη ρωσική ακτή για να συνδέσει τη Θάλασσα του Μπάρεντς με το Βερίγγειο Στενό.

Μία δεύτερη, που ονομάζεται North-West Passage (NWP), εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Αρκτικής της Βόρειας Αμερικής, από τη Θάλασσα Μποφόρ μέχρι τον Κόλπο Μπάφιν.

Τελευταία έρχεται η Transpolar Sea Route (TSR), η οποία διασχίζει τον Βόρειο Πόλο.

Και τα τρία θα μπορούσαν να συντομεύσουν τα ταξίδια μεταξύ Ασίας, Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης, τα οποία αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της ναυτιλίας, εξοικονομώντας καύσιμα και μισθούς. Θα μπορούσαν επίσης να αποφύγουν σημεία όπως οι διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ, τα οποία είναι πολυσύχναστα, χρεώνουν τέλη και, στην περίπτωση του Σουέζ, συνδέονται με επικίνδυνα νερά.

Το πότε ακριβώς θα εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις εξαρτάται από τη διαδρομή. Το NWP, το οποίο διασχίζει το Αρκτική Αρχιπέλαγος του Καναδά, αποτελείται από στενά κανάλια με στροφές. Λιώνει πιο αργά από το NSR. Αν και εκτείνεται σε 1.500 χιλιόμετρα, έχει μόνο ένα λιμάνι βαθέων υδάτων και στερείται εγκαταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο Καναδάς ισχυρίζεται ότι το NWP βρίσκεται στα νερά του. Η Αμερική και η Ευρώπη το θεωρούν διεθνές στενό. Η διαδρομή είναι επίσης ρηχή, περιορίζοντας το μέγεθος των σκαφών.

Το TSR αποφεύγει πολλά από αυτά τα προβλήματα. Διασχίζει τον Κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό, ο οποίος είναι πολύ βαθύτερος. Αποφεύγει τα χωρικά ύδατα, ψύχοντας την πολιτική θερμοκρασία. Και παρέχει τη συντομότερη διαδρομή από τον Βόρειο Ατλαντικό στον Ειρηνικό. Οι υποστηρικτές προβλέπουν ότι χιλιάδες πλοία ετησίως πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ασίας, σταματώντας καθ’ οδόν στο Ολλανδικό Λιμάνι της Αλάσκας. Ακόμη και όταν ο πάγος έχει φύγει, όμως, η διαδρομή θα είναι γεμάτη με παγόβουνα, καθιστώντας την πλεύσιμη μόνο από παγοθραυστικά. Το όραμα χιλιάδων πλοίων ίσως χρειαστεί να περιμένει μέχρι το 2050 περίπου.

Η πολλά υποσχόμενη επιλογή

Αυτό καθιστά το NSR την πιο πολλά υποσχόμενη διαθέσιμη επιλογή. Η διαδρομή είναι ανοιχτή σε πλοία ανθεκτικά στον πάγο το καλοκαίρι σχεδόν κάθε χρόνο από το 2005. Τα τμήματα είναι πλωτά όλο το χρόνο, αν και με τη βοήθεια συνοδείας παγοθραυστικού, η οποία είναι ακριβή.

Αν και αυτό το μεγάλο όραμα υποχώρησε μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στηνΟυκρανία, όταν η Ευρώπη διέκοψε ορισμένους δεσμούς με τη γείτονά της, το NSR θα μπορούσε ακόμα να βοηθήσει τη Ρωσία να μεταφέρει άνθρακα, αέριο και μέταλλα στην Κίνα και την Ινδία.

Η διαδρομή μπορεί επίσης να δελεάσει μέρος της κίνησης που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Θα μπορούσε ακόμα να ενισχύσει το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ασίας και ΕΕ κατά 6%, σύμφωνα με τον Eddy Bekkers, τώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και τους συναδέλφους του.

Το τελευταίο «βραβείο» της Αρκτικής αφορά τους υδρογονάνθρακες. Η περιοχή θεωρείται ότι κατέχει το 13% του ανεξερεύνητου πετρελαίου στον κόσμο και το 30% του αναξιοποίητου φυσικού αερίου. Αλλά τα κοιτάσματά του είναι από τα πιο δαπανηρά για εκμετάλλευση.

Ελπίδα στα «πράσινα ορυκτά»

Αντίθετα, η ελπίδα βρίσκεται στα «πράσινα» ορυκτά της Αρκτικής, τα οποία η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά πιο προσιτά. Περιλαμβάνουν κοβάλτιο, γραφίτη, λίθιο και νικέλιο, σημαντικά συστατικά στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. ψευδάργυρος, που χρησιμοποιείται σε ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες. χαλκός, που απαιτείται για κάθε είδους ηλεκτρικά πράγματα. και σπάνιες γαίες, ζωτικής σημασίας για πολλούς τύπους πράσινου και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Τα εξειδικευμένα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου, του βολφραμίου και του βαναδίου, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή «υπερ-κράματα», είναι επίσης βραβευμένα.

Η Γροιλανδία φαίνεται ότι διαθέτει πλούσιους όρους από αυτή την άποψη. Το νησί έχει αποθέματα σε 43 από τα 50 ορυκτά που θεωρούνται «κρίσιμα» από την αμερικανική κυβέρνηση. Οι γνωστές σπάνιες γαίες του ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια τόνους, περίπου 120 φορές περισσότερο από την ποσότητα που εξορύχθηκε το 2023.

Τα περισσότερα από τα ορυκτά της Αρκτικής δεν έχουν χαρτογραφηθεί λεπτομερώς, σημειώνει ο Per Kalvig, ο οποίος συνέγραψε μια γεωλογική έρευνα της Γροιλανδίας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε εκμετάλλευση θα μπορούσε να απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ένας επίσημος προγνώστης, υπολογίζει ότι η παγκόσμια αγορά τέτοιων ορυκτών θα διπλασιαστεί σε αξία μέχρι το 2040, εάν οι χώρες τηρήσουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις για το κλίμα. Οι δυτικές χώρες είναι επίσης πρόθυμες να ανακαλύψουν νέες πηγές για να παρακάμψουν την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην προσφορά.

Οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να περιηγηθούν σε ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να εντοπίσουν τις καταθέσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πρόοδο. Εξέδρες με δυνατότητα πάγου, αυτόνομα οχήματα εξόρυξης, βαρέα drones και άλλες τεχνολογίες αναπτύσσονται για να αντέχουν στην Αρκτική. Οι ανθρακωρύχοι πρέπει να μάθουν πώς να εξάγουν και να επεξεργάζονται μέταλλα που συχνά βρίσκονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις ή αναμειγνύονται με άλλα. Επτά στα οκτώ κράτη της Αρκτικής είναι μέλη του ΝΑΤΟ. μπορεί να χρειαστεί να επανεφεύρουν τις τεχνικές της Κίνας εάν αυτοί ή οι εταίροι τους αποφασίσουν να περιορίσουν τη συμμετοχή της σε μελλοντικά έργα.

Στην πρόσφατη ιστορία, η γοητεία της Αρκτικής ήταν ένα μέρος όπου μπορούν να τοποθετηθούν φρουρές, κατασκοπευτικές συσκευές και πυρηνικά όπλα. Πολλά εμπόδια μπορεί να εμποδίσουν τη μεταμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο Ελ Ντοράντο.

Η συγκέντρωση των μετρητών, της τεχνολογίας και της καλής θέλησης που απαιτούνται για να πυροδοτήσει μια έκρηξη θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από το να περιμένουμε απλώς να φύγει ο πάγος, σημειώνει ο Economist. Αλλά το βραβείο που προσφέρεται είναι τέτοιο που, τις επόμενες δεκαετίες, η Αρκτική θα γίνει σίγουρα πεδίο σφοδρών οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.