Τα αίτια που οδήγησαν στην εξάπλωση των μεγάλων πυρκαγιών στο Λος Άντζελες περιέγραψε ο πυρομετεωρολόγος – ερευνητής Αστεροσκοπείου Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας στο κανάλι της «Ν» και την εκπομπή Rush Hour με τον Τάκη Σπηλιόπουλο.
«Είχαμε επισκεφθεί στο πλαίσιο μιας συνεργασίας τη βόρεια Καλιφόρνια, οι φωτιές τώρα είναι στη νότια Καλιφόρνια, αλλά κλιματικά δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε βόρεια – νότια Καλιφόρνια και το δικό μας κλίμα στη Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Γιάνναρος.
Όπως τόνισε, «η μεγάλη διαφορά σε ό,τι αφορά αυτές τις πυρκαγιές έχει να κάνει με τις υποδομές – και το λέω με βάση μια συνεργασία που έχουμε με ένα διεπιστημονικό κέντρο έρευνας δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ, με τον επικεφαλής του οποίου επισκεφθήκαμε το Μάτι προ δύο ετών».
Ο κ. Γιάνναρος επεσήμανε ότι οι υποδομές στα σπίτια στην Καλιφόρνια βασίζονται περισσότερο σε ξύλινο σκελετό και γι’ αυτό βλέπουμε αυτές τις εικόνες. Όπως εξήγησε, «επέλεξαν ξύλινα σπίτια γιατί ταυτόχρονα –πέρα από τις πυρκαγιές- είναι και μια σεισμογενής περιοχή. Επέλεξαν το ξύλο για καλύτερη προστασία από τους σεισμούς».
Για τους ανέμους Σάντα Άνα
Σε ό,τι αφορά τους ανέμους Σάντα Άνα, στους οποίους αποδίδεται η εξάπλωση των πυρκαγιών στο Λος Άντζελες, είπε πως είναι εποχικοί. «Συνήθως στη συγκεκριμένη περιοχή παρατηρούνται το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα» τόνισε.
Εξήγησε ότι δημιουργούνται από μια «τραμπάλα» ατμοσφαιρικής πίεσης. «Αν φανταστούμε στα βορειοανατολικά της Καλιφόρνια να έχουμε ένα πεδίο υψηλών πιέσεων και αντίστοιχα ένα πεδίο χαμηλών πιέσεων στην κάτω πλευρά, αυτή η διαφορά πίεσης τροφοδοτεί αυτούς τους ανέμους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι είχαμε ενίσχυση αυτής της διαφοράς πίεσης, οπότε είχαμε ένα πολύ ισχυρό επεισόδιο ανέμων Σάντα Άνα, γι’ αυτό είχαμε και ριπές 160 χλμ./ ώρα. Σε αυτές τις συνθήκες, αν κάπου υπάρχει μια φωτιά, με τόσο ισχυρό άνεμο, είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε μια απευθείας σύνδεση, με την έννοια ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές αποδίδονται άμεσα στην κλιματική αλλαγή, ωστόσο σε ένα ευρύτερο πλαίσιο υπάρχει σύνδεση, υπό την έννοια ότι λόγω της κλιματικής κρίσης έχουμε πλέον πολύ πιο θερμούς χειμώνες και παρατεταμένη ξηρασία». «Υπό αυτήν την έννοια, σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο, η κλιματική αλλαγή συνδέεται, το βλέπουμε και σε άλλα μέρη του πλανήτη, το έχουμε δει και στην περιοχή μας» συμπλήρωσε.