Skip to main content

Από τη γαλοπούλα έως τα λαχανικά: Η κλιματική αλλαγή κάνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πιο ακριβό;

Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θέτουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τρόφιμα του χριστουγεννιάτικου μενού

Εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο θα καθίσουν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις 25 Δεκεμβρίου, που θα τους περιμένουν παραδοσιακά πιάτα.

Όμως κάποιοι ίσως παρατηρήσουν ότι το κόστος για τα παραδοσιακά πιάτα είναι υψηλότερο φέτος ή τα αποθέματα φαίνονται πιο σπάνια.

Πολλά βασικά συστατικά του χριστουγεννιάτικου γεύματος έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή, η οποία μειώνει τις σοδειές ή αναγκάζει τους αγρότες να προβούν σε προσαρμογές.

Δείτε πώς το κλίμα αλλάζει τα εορταστικά μας γεύματα.

Οι γαλοπούλες «στρεσάρονται» από την άνοδο της θερμοκρασίας

Οι φάρμες γαλοπούλας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια.

Τα θερμότερα καλοκαίρια στη Βρετανία έχουν ως αποτέλεσμα να στρεσάρονται όλο και περισσότερο τα πτηνά. Αυτό κάνει τα ζώα να ιδρώνουν περισσότερο – με αποτέλεσμα να χάνουν βάρος και να ανεβαίνει το κόστος του κρέατος. Οι τιμές για τις γαλοπούλες επηρεάζονται επίσης έμμεσα από την εκτίναξη των λογαριασμών φυσικού αερίου, η οποία καθιστά ακριβότερη τη λειτουργία των θερμοκοιτίδων για τους νεοσσούς. Στις ΗΠΑ, οι πληθυσμοί των άγριων γαλοπούλων μειώθηκαν κατά περίπου 18% μεταξύ 2014 και 2019, σύμφωνα με την The Wildlife Society.

Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες υποφέρουν επίσης από τη ζέστη – και οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται λόγω των αποτυχιών στις καλλιέργειες.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή κράνμπερι έχει πληγεί από τη θέρμανση των θερμοκρασιών. Ο Steve Ward, καλλιεργητής cranberry δεύτερης γενιάς στη Μασαχουσέτη, δήλωσε ότι οι αγρότες πρέπει να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα. Η Massachusetts Cranberries, μια ομάδα που υπερασπίζεται τον κλάδο, δήλωσε ότι αυτό μπορεί να οδήγησε σε χαμηλότερη συγκομιδή φέτος. «Είχαμε κάποιες προκλήσεις με κάποιες από τις ζεστές καιρικές συνθήκες και είχαμε μία από τις μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Ward.

Οι σοδειές από τα λαχανάκια Βρυξελλών μειώνονται

Η παραγωγή από λαχανάκια Βρυξελλών στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται ομοίως από την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανοίγει την πόρτα σε παράσιτα που μπορούν να αποδεκατίσουν ή να καταστρέψουν εντελώς μια συγκομιδή.

Αυτό συνέβη το 2016, όταν το «σούπερ-παράσιτο» διαμαντόσκωρος κατέστρεψε τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την απώλεια έως και 60% για ορισμένους αγρότες.

Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας αποτελούν επίσης πρόβλημα για τα λαχανάκια, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες του 2022 να προκαλούν μικρότερες ποσότητες των λιγότερο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων λαχανικών.

Τα κάστανα είναι ευάλωτα στη ζέστη και την ξηρασία

Τα ψητά κάστανα είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο φαγητό σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Όμως, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία βλάπτουν τις συγκομιδές.

Στην Ελλάδα, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων εμποδίζουν την ωρίμανση των κάστανων και μειώνουν τις σοδειές έως και 90%.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η παραγωγή της χώρας αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024, δηλαδή στο μισό του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών.

Παρόμοια είναι η ιστορία στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, όπου η κλιματική αλλαγή έχει επίσης οδηγήσει σε μερικούς από τους θερμότερους χειμώνες και καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Πηγή: Euronews