Skip to main content

ΟΗΕ: Στη Χάγη οι νομικές ευθύνες των χωρών για την κλιματική αλλαγή – Ιστορικής σημασίας ακροαματικές συνεδριάσεις

ΕΡΑ/ MICK TSIKAS

Στόχος είναι να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τον τρόπο που οι χώρες οφείλουν να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ιστορικής σημασίας ακροαματικές συνεδριάσεις ξεκίνησε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο να προσδιορίσει τις νομικές υποχρεώσεις των χωρών έναντι της κλιματικής αλλαγής, καθώς και να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες να την καταπολεμήσουν.

Το Διεθνές Δικαστήριο θα κληθεί να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν τα κράτη για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και, κυρίως, τι πρέπει να κάνουν για να επιδιορθώσουν τις ζημιές που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Στόχος είναι να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για τον τρόπο που οι χώρες οφείλουν να δώσουν μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αν και το αποτέλεσμα που θα παραχθεί από το δικαστήριο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να έχει σημαντικές νομικές συνέπειες στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση φοιτητών από τα νησιά Φίτζι – Βανουάτου: Είμαστε στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η ιδέα να ζητηθεί από το δικαστήριο να εκδώσει νομική γνωμοδότηση, προτάθηκε αρχικά από φοιτητές νομικής στα Φίτζι πριν από πέντε χρόνια.

Στη συνέχεια, έλαβε τη σκυτάλη το Βανουάτου, ένα νησιωτικό κράτος που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας.

Ο προεδρεύων δικαστής Ναουάφ Σαλάμ άνοιξε τη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας περισσότερες από 100 χώρες και οργανώσεις θα παρουσιάσουν παρατηρήσεις για το ζήτημα – αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Οι ακροάσεις θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου, ενώ η γνωμοδότηση του δικαστηρίου αναμένεται το 2025.

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Βανουάτου, Ραλφ Ρεγκενβάνου, ενώ τόνισε ότι διακυβεύεται το μέλλον του πλανήτη.

«Η έκβαση αυτών των διαδικασιών θα έχει αντίκτυπο σε πολλές γενιές, θα είναι καθοριστική για την τύχη εθνών όπως το δικό μου και για το μέλλον του πλανήτη μας», δήλωσε ο κ. Ρεγκενβάνου και πρόσθεσε: «Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική υπόθεση στην ιστορία της ανθρωπότητας».