Στο Μπακού μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει αύριο στην 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Διάσκεψης θα τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη μετάβαση.
Ωστόσο θα επισημάνει ότι αυτό πρέπει να γίνει με βιώσιμο τρόπο, τόσο σε ό,τι αφορά την κοινωνία, όσο και την βιομηχανία, ώστε να μην αφήνει κανέναν πίσω. Θα υπογραμμίσει ακόμα – με αφορμή την έκθεση Ντράγκι – την ανάγκη δημιουργίας περισσότερων διασυνδέσεων, προκειμένου να μην υπάρχουν στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Να σημειωθεί εδώ πως η φετινή Διάσκεψη πραγματοποιείται σε ένα ιδιαίτερο timing, λίγο μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που μένει να φανεί είναι ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, την ώρα που βασικός στόχος της Διάσκεψης είναι η εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών περιορισμού και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσκληση του Πρωθυπουργού από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres να συμμετάσχει (μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ) σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την έγκαιρη προειδοποίηση έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων, μιλώντας για την Ελλάδα ως επιτυχημένο παράδειγμα πρόληψης και ετοιμότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ακόμη, μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Rumen Radev, σε εκδήλωση για τον Κάθετο Διάδρομο Ενέργειας (Vertical Coridor). Πρόκειται για ένα εγχείρημα που τοποθετεί την Ελλάδα σε κομβική θέση για την ενεργειακή ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων και μέχρι την Ουκρανία.
Ποιες συναντήσεις θα έχει ο πρωθυπουργός
Στο περιθώριο της COP 29, Ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.
Στη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον ρόλο της Ελλάδας ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει.
Γιατί είναι σημαντική η Διάσκεψη
«Οι κύριοι στόχοι της Διάσκεψης αφορούν στην εξεύρεση πόρων με σκοπό την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, στην περαιτέρω πίεση για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Όπως υπογράμμισε «η Διάσκεψη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το βασικό φόρουμ συντονισμού για τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής κρίσης».
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης πληθαίνουν παγκοσμίως και γίνονται πιο αισθητές, λόγω της αυξημένης έντασής τους, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων. Χαρακτηριστικά άλλωστε παραδείγματα αποτελούν ο καταστροφικός “Daniel”, που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και η πρόσφατη, σαρωτική κακοκαιρία στην Βαλένθια.