Skip to main content

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός επιβεβαιώνει το ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας του έτους 2024

World Meteorological Organization WMO

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Με έκθεση του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO), που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις άλλων υπηρεσιών όπως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus που αναφέρουν ότι ότι το 2024, μια χρονιά που χαρακτηρίζεται από έντονους καύσωνες και φονικές καταιγίδες, θα είναι το θερμότερο στον κόσμο που έχει καταγραφεί.

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταλήξουν περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, γεγονός που θα έκανε το 2024 το πρώτο ημερολογιακό έτος που θα ξεπεράσει αυτό το συμβολικό σημάδι.

Στην έκθεση του WMO σημαίνεται για μια ακόμη φορά Κόκκινος Συναγερμός για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο κλίμα του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Το 2015-2024 θα είναι τα θερμότερα δέκα χρόνια που έχουν καταγραφεί. Η απώλεια πάγου από τους παγετώνες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η θέρμανση των ωκεανών επιταχύνονται ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν όλεθρο σε κοινότητες και οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα του 2024 ήταν 1,54 βαθμοί Κελσίου(με περιθώριο αβεβαιότητας ±0,13 °C) πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, ενισχύθηκε από την υπερθέρμανση του φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με ανάλυση έξι διεθνών συνόλων δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν από τον WMO.

«Η κλιματική καταστροφή πλήττει την υγεία, διευρύνει τις ανισότητες, βλάπτει τη βιώσιμη ανάπτυξη και κλονίζει τα θεμέλια της ειρήνης. Οι ευάλωτοι πλήττονται περισσότερο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση εκδόθηκε την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP29, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Υπογραμμίζει ότι οι φιλοδοξίες της Συμφωνίας του Παρισιού βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. «Καθώς η μηνιαία και η ετήσια αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνούν προσωρινά τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πετύχαμε τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρήσουμε τη μακροπρόθεσμη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας σε πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προηγούμενα βιομηχανικά επίπεδα και συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO Σελέστε Σάουλο.