Keto, paleo, vegan: Η διατροφή μας έχει ποικίλες επιπτώσεις στο κλίμα, με τη μία από τις προαναφερθείσες να είναι σχεδόν τέσσερις φορές πιο ρυπογόνα από τη χορτοφαγία.
Πέρυσι, μια πρώτη στο είδος της μελέτη συνέκρινε το αποτύπωμα άνθρακα για έξι από τις πιο συνηθισμένες δίαιτες.
Είναι γνωστό ότι περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχεται από το σύστημα διατροφής και ότι η παραγωγή βοείου κρέατος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους – εκπέμπει περίπου 10 φορές περισσότερα αέρια από το κοτόπουλο.
Αλλά ενώ η περιβαλλοντική επιβάρυνση των διαφόρων τροφίμων συζητείται πολύ, λιγότερες έρευνες έχουν ασχοληθεί με το πώς συγκρίνονται οι διάφορες δίαιτες – που αποτελούνται από μεγάλη ποικιλία τροφίμων – μεταξύ τους.
«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής μας και πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να στραφούν σε μια διατροφή με βάση τα φυτά», δήλωσε ο καθηγητής Diego Rose, κύριος συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου Tulane, η οποία επίσης σταθμίζει τη διατροφική ποιότητα των διαφορετικών διαιτών.
«Αυτό θα μείωνε το αποτύπωμά σας και θα ήταν γενικά υγιεινό», κατέληξε ο διευθυντής του προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane. Αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι «υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την υγεία και το αποτύπωμά σας χωρίς να εγκαταλείψετε εντελώς το κρέας».
Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι θα αλλάξουν διατροφικές διαδρομές κατά τη διάρκεια της ζωής τους – ή θα χρειαστεί να παρεκκλίνουν από τη χορτοφαγία για λόγους υγείας – μπορεί να είναι καθησυχαστικό να κατανοήσουμε πώς η διατροφή μας είναι ένα ευρύ φάσμα όσον αφορά την επίδραση στο κλίμα.
Ποια δίαιτα έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο κλίμα;
Μπορεί να μην εκπλήσσει ποιο είδος κατανάλωσης τροφίμων είναι το καλύτερο. Μια χορτοφαγική διατροφή, που σημαίνει ότι δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, παράγει μόνο 0,7 kg διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνουμε.
Η δίαιτα κέτο – ένα καθεστώς διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – βρέθηκε να είναι η λιγότερο βιώσιμη, δημιουργώντας σχεδόν 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται.
Αυτό είναι περισσότερο από τέσσερις φορές χειρότερο από μια χορτοφαγική δίαιτα.
Η δίαιτα paleo, η οποία αποφεύγει τα δημητριακά και τα φασόλια υπέρ των κρεάτων, των ξηρών καρπών και των λαχανικών, έλαβε την αμέσως χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής και είχε επίσης υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, με 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες.
«Υποψιαζόμασταν τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα επειδή είναι επικεντρωμένες στο κρέας, αλλά κανείς δεν είχε πραγματικά συγκρίνει όλες αυτές τις δίαιτες – καθώς επιλέγονται από τα άτομα, αντί να προδιαγράφονται από ειδικούς – μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα κοινό πλαίσιο», δήλωσε o Rose.
Βασιζόμενη σε δεδομένα από περισσότερες από 16.000 δίαιτες ενηλίκων που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής του CDC, η μελέτη κατέταξε τις χορτοφαγικές και ιχθυοχορτοφαγικές δίαιτες ως τις αμέσως καλύτερες μετά τον βιγκανισμό. Αυτό αφήνει την παμφάγο διατροφή, που τρώει τόσο ζωικές όσο και φυτικές τροφές, την οποία τηρεί το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα. Βρίσκεται ακριβώς στη μέση του συνόλου τόσο για την ποιότητα όσο και για τη βιωσιμότητα, αναφέρει το SciDaily.
Και, με βάση τα ευρήματα, αν το ένα τρίτο των ατόμων που ακολουθούν παμφάγα διατροφή άρχιζαν να τρώνε μια χορτοφαγική διατροφή, κατά μέσο όρο για κάθε δεδομένη ημέρα, αυτό θα ισοδυναμούσε με την εξάλειψη 340 εκατομμυρίων χιλιομέτρων επιβατικών οχημάτων. Στο πλαίσιο των παμφάγων διαιτών, η μελέτη σημειώνει επίσης ότι όταν οι άνθρωποι βελτιώνουν τη διατροφή τους προς τη μεσογειακή διατροφή – η οποία κλίνει προς τα λαχανικά – και τη δίαιτα DASH που περιορίζει το κρέας – τόσο το αποτύπωμα άνθρακα όσο και οι βαθμολογίες της διατροφικής ποιότητας βελτιώνονται.
Έτσι, ακόμη και χωρίς να εγκαταλείψετε το κρέας, υπάρχουν ακόμη σημαντικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μετριάσετε τις επιπτώσεις σας στο περιβάλλον.
«Νομίζω ότι το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα μπορούσαν διαφορετικές πολιτικές να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και πώς θα μπορούσαν αυτές να μας μετακινήσουν προς πιο υγιεινές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες;», δήλωσε ο Rose.
Πηγή: Euronews