Skip to main content

Ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος στα χρονικά – «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023

Ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ο περασμένος μήνας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, κατά την οποία το 2024 είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι το πιο ζεστό έτος στα χρονικά.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus. Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα επαναλάβει το ρεκόρ αυτό.

Εντονότερες καταιγίδες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το φαινόμενο της παγίδευσης στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες εξαιτίας της πλεονάζουσας θερμότητας. Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί φέρνουν μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα αυτές να είναι εντονότερες και να σημειώνονται καταιγίδες.

Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάποια τμήματα του κόσμου γνώρισαν «βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα», εξήγησε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας» συμπλήρωσε η ίδια.

Η υπηρεσία Copernicus ανακοίνωσε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ «καθιστώντας σχεδόν σαφές ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά».