Skip to main content

Πορτογαλία: Ρεκόρ εκπομπών επιβλαβών ρύπων λόγω των πυρκαγιών – Προς τη Γαλλία και στην Ισπανία ο καπνός

REUTERS/Pedro Nunes

Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην συχνότητα και την ένταση των πιο ακραίων πυρκαγιών στον κόσμο

Οι θανατηφόρες πυρκαγιές στη βόρεια Πορτογαλία απελευθέρωσαν εκπομπές ρεκόρ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS).

Με αρκετές πυρκαγιές να καίνε από τις 14 Σεπτεμβρίου, η Πορτογαλία κατέγραψε τις υψηλότερες συνολικές εκτιμώμενες εκπομπές για τον μήνα Σεπτέμβριο στα 22 χρόνια δεδομένων της CAMS. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όσο και τους επιβλαβείς ρύπους αιωρούμενων σωματιδίων, όπως τα PM10 και PM2,5.

Η έκθεση στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (PM) μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες όπως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Τα PM2.5 αποτελούνται από σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερης, γεγονός που καθιστά τις πιθανές επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία πιο σημαντικές, καθώς μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα και δυνητικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο πρωθυπουργός Luís Montenegro κήρυξε την περασμένη Τρίτη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Την Τετάρτη, σχεδόν 4.000 πυροσβέστες έδιναν μάχη με 42 ενεργές πυρκαγιές με περισσότερα από 1.000 οχήματα και περίπου 30 αεροσκάφη.

Η Πολιτική Προστασία κατέγραψε πέντε θανάτους, εξαιρουμένων δύο πολιτών που πέθαναν από αιφνίδια ασθένεια που συνδέεται με τις πυρκαγιές. Τρεις από τους νεκρούς ήταν πυροσβέστες που αντιμετώπιζαν τις πυρκαγιές. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, 12 από αυτούς σοβαρά.

Η πορτογαλική κυβέρνηση κήρυξε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου εθνική ημέρα πένθους για να τιμήσει τα θύματα. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τα μέτωπα της πυρκαγιάς ήταν υπό έλεγχο, ενώ η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συνέβαλε στις προσπάθειες αντιμετώπισης των υπόλοιπων πυρκαγιών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, σχεδόν όλες οι πυρκαγιές είχαν σβήσει.

Στην Γαλλία και την Ισπανία ο καπνός

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης της ισχύος των πυρκαγιών. Το εκτιμώμενο σύνολο των εκπομπών αυτών μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου ήταν 1,9 μεγατόνοι άνθρακα. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ του ενός μεγατόνου περίπου που είχε σημειωθεί το 2003.


«Τα δεδομένα μας δείχνουν μια σαφή ενίσχυση των εκπομπών των πυρκαγιών και των επιπτώσεων του καπνού στη σύνθεση της ατμόσφαιρας και την ποιότητα του αέρα, αντανακλώντας την υψηλή ένταση που αναπτύχθηκε γρήγορα με αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Πορτογαλία», λέει ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας της CAMS.

Μια «σημαντική υποβάθμιση» της ποιότητας του αέρα πάνω από τη βόρεια Πορτογαλία αναμένεται για τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα αυτών των πυρκαγιών, αναφέρει η υπηρεσία παρακολούθησης της ατμόσφαιρας. Οι συγκεντρώσεις της ρύπανσης από μικροσωματίδια, γνωστά ως PM2.5, αναμένεται να παραμείνουν υψηλές τουλάχιστον μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Τα σύννεφα καπνού από τις πυρκαγιές έχουν μέχρι στιγμής απομακρυνθεί προς τον Ατλαντικό, αλλά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Ιβηρική Χερσόνησο μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου και της δυτικής Γαλλίας τις επόμενες ημέρες.

Η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές πιο συχνές και πιο έντονες

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των πιο ακραίων πυρκαγιών στον κόσμο.

Περισσότερα από 20 χρόνια δορυφορικών δεδομένων της NASA έδειξαν ότι οι σοβαρές πυρκαγιές υπερδιπλασιάστηκαν σε συχνότητα μεταξύ 2003 και 2023. Ήταν επίσης 2,3 φορές πιο έντονες με έξι από τα πιο ακραία έτη να συμβαίνουν από το 2017 και μετά.

Στην Ευρώπη, η Πορτογαλία ήταν μεταξύ των χωρών που επλήγησαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια.