Γραφικές πόλεις σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη κατακλύζονται από βρώμικα νερά μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου που μετέτρεψαν τα ήσυχα ρέματα σε ορμητικά ποτάμια προκαλώντας καταστροφές στις υποδομές.
Οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και έχουν καταστρέψει κτίρια από την Αυστρία έως τη Ρουμανία. Η καταστροφή έρχεται μετά από καταστροφικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα, όταν ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν στη Μιανμάρ και σχεδόν 300 κρατούμενοι δραπέτευσαν από μια φυλακή που κατέρρευσε στη Νιγηρία, όπου οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Οι επιστήμονες του κλίματος δηλώνουν προβληματισμένοι από τις ζημιές, αλλά δεν εκπλήσσονται από την ένταση. «Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, του Ινστιτούτου Γκράνθαμ του Imperial College του Λονδίνου.
Ο κόσμος είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένος για τέτοιες πλημμύρες
Η ίδια δήλωσε ότι οι θάνατοι και οι ζημιές σε ολόκληρη την Αφρική και την Ευρώπη αναδεικνύουν «πόσο ανεπαρκώς προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για τέτοιες πλημμύρες».
Οι επιστήμονες είναι προσεκτικοί όταν αποδίδουν ακραίες βροχοπτώσεις στην ανθρώπινη επιρροή, επειδή τόσοι πολλοί παράγοντες διαμορφώνουν τον κύκλο του νερού. Αν και είναι γνωστό ότι ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, το αν θα εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις εξαρτάται επίσης από το πόσο νερό είναι διαθέσιμο για να πέσει.
Πιο έντονες βροχοπτώσεις
Η Sonia Seneviratne, κλιματολόγος στο ETH της Ζυρίχης, δήλωσε ότι οι άμεσες αναλύσεις των πλημμυρών στην κεντρική Ευρώπη υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι υδρατμοί προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες έχουν θερμανθεί περισσότερο λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται περισσότερο νερό στον αέρα.
«Κατά μέσο όρο, η ένταση των έντονων βροχοπτώσεων αυξάνεται κατά 7% για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε η ίδια. «Τώρα έχουμε 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα γεγονότα βαριάς βροχόπτωσης είναι κατά 8% πιο έντονα».
Τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου έχουν γίνει πιο έντονες στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το 1950, δήλωσε ο Kimutai.
Στην Πολωνία, οι πλημμύρες γκρέμισαν μια γέφυρα και παρέσυραν σπίτια, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στην Τσεχική Δημοκρατία, ελικόπτερα διέσωσαν εγκλωβισμένους πολίτες από την άνοδο των υδάτων. Στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης φέρεται να έχασε τη ζωή του στις προσπάθειες διάσωσης.
Στην αυστριακή πρωτεύουσα, τη Βιέννη, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη για τον καιρό και το κλίμα από το 2005, η βροχή πλημμύρισε έναν αυτοκινητόδρομο και έκλεισε γραμμές του μετρό.
Ο Έριχ Φίσερ, κλιματολόγος στο ETH της Ζυρίχης, δήλωσε ότι οι επιστήμονες στο συνέδριο συνήθιζαν να συζητούν τη φυσική του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια γεύματος στις όχθες του Νέου Δούναβη. «Είναι ειρωνικό να βλέπουμε τώρα αυτές τις όχθες, όπου καθόμασταν στον ήλιο και συζητούσαμε την επιστήμη των ακραίων βροχοπτώσεων, τώρα να πλημμυρίζουν».
Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες εξαρτάται από το πόσο καλά οι κοινότητες προετοιμάζονται για τη βροχή και ανταποκρίνονται στις επιπτώσεις της. Οι επιστήμονες έχουν παροτρύνει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, πιο ανθεκτικών υποδομών και προγραμμάτων στήριξης των θυμάτων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Πηγή: Guardian