Skip to main content

Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα βιώσει ραγδαία αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών

REUTERS/David W Cerny

Είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε αυτές τις ακραίες καιρικές αλλαγές;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πρόκειται να ενισχυθούν ραγδαία τα επόμενα 20 χρόνια, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Κέντρο Διεθνών Ερευνών για το Κλίμα CICERO στη Νορβηγία λένε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα δουν δραματικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, εκτός αν μειωθούν γρήγορα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, δείχνει πώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να συνδυαστεί με τις φυσιολογικές διακυμάνσεις του καιρού και να δημιουργήσει περιόδους δεκαετιών με ραγδαίες αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες.

Φυσικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο μπορούν να αλλάξουν τις καιρικές συνθήκες και να οδηγήσουν σε κορύφωση των βροχοπτώσεων και της θερμοκρασίας. Ωστόσο, καθώς ο κόσμος γίνεται θερμότερος και υγρότερος, τα ακραία φαινόμενα αρχίζουν να απομακρύνονται από αυτό που η κοινωνία και τα οικοσυστήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Πού θα προκαλέσουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο οι ακραίες καιρικές μεταβολές;

Πολύ λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει μέχρι στιγμής τον αντίκτυπο που θα έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορες χώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τέσσερις διαφορετικές κλιματικές προσομοιώσεις για να διαπιστώσουν πόσο θα μπορούσαν να μετατοπιστούν οι μέγιστες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες τις επόμενες δύο δεκαετίες.

«Επικεντρωνόμαστε στις περιφερειακές αλλαγές, λόγω της μεγαλύτερης σημασίας τους για την εμπειρία των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, και εντοπίζουμε τις περιοχές που προβλέπεται να βιώσουν σημαντικές αλλαγές στα ποσοστά ενός ή περισσότερων δεικτών ακραίων φαινομένων κατά τις επόμενες δεκαετίες», λέει η Δρ Carley Iles, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας στο CICERO.

Σύμφωνα με ένα σενάριο όπου δεν θα γίνουν πολλά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περιοχές όπως η Μεσόγειος, η Βορειοδυτική και Νότια Αμερική και η Ανατολική Ασία θα μπορούσαν να αναμένουν «συνεχείς, πρωτοφανείς ρυθμούς αλλαγής για δύο ή περισσότερες δεκαετίες».

Πολλές από τις περιοχές που προβλέπεται να δουν τις ταχύτερες αλλαγές περιλαμβάνουν χώρες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε αυτές τις ακραίες καιρικές αλλαγές;

Οι τρέχουσες προσομοιώσεις του κλίματος δείχνουν ότι περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού – 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι – θα πρέπει να αναμένουν αλλαγές στις ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις σε ένα μελλοντικό σενάριο με υψηλές εκπομπές.

Ορισμένες αλλαγές έχουν ήδη κλειδώσει, με τη μελέτη να αποκαλύπτει πόσο γρήγορα θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες τα επόμενα 20 χρόνια, ακόμη και με μειώσεις των εκπομπών.

Ακόμη και με ισχυρές προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται. Οι πιο δραματικές αλλαγές σε αυτό το σενάριο θα περιοριστούν στην Αραβική Χερσόνησο και τη Νότια Ασία.

Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για τις προσπάθειες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο.

«Στην καλύτερη περίπτωση, υπολογίζουμε ότι οι ραγδαίες αλλαγές θα επηρεάσουν 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους», λέει ο Δρ Bjørn H. Samset από το Κέντρο Διεθνών Κλιματικών Ερευνών CICERO.

«Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα πρωτοφανών ακραίων φαινομένων, ήδη κατά τις επόμενες μία έως δύο δεκαετίες».

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες αυτών των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, από τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα έως τις πλημμύρες.

Πηγή: Euronews