Skip to main content

Καναδάς: Οι τεράστιες πυρκαγιές τον φέρνουν στην 4η θέση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως

L Neufeld/Parks Canada/Handout via REUTERS

Η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η θερμότερη και ξηρότερη για τα καναδικά δάση τουλάχιστον από το 1980

Οι mega-πυρκαγιές στον Καναδά, που καίνε για μήνες, έφεραν τη χώρα στη θλιβερή πρώτη τετράδα των κρατών με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων στον κόσμο.

Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο, τίθεται εν αμφιβόλω η μελλοντική δυνατότητα των δασών της χώρας να αιχμαλωτίζουν και να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται επίσης ότι η αντιπυρική περίοδος του 2023 ήταν η θερμότερη και ξηρότερη για τα καναδικά δάση τουλάχιστον από το 1980.

Το 2023 ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών στον Καναδά, είχε συνέπεια να καούν 150 εκατομμύρια στρέμματα -με άλλα λόγια το 4% του συνόλου των δασικών εκτάσεων της χώρας και να αναγκαστούν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Εξετάζοντας δορυφορικά δεδομένα για την παρουσία CO2 στις στήλες καπνού των πυρκαγιών που κράτησαν από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο του 2023, επιστήμονες υπολόγισαν ότι εκλύθηκαν 2.371 μεγάτονοι CO2 και μονοξειδίου του άνθρακα (CO).

Ο Καναδάς ανέβηκε έτσι από την 11η στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, πίσω μόνο από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Οι συντάκτες της έρευνας προειδοποιούν πως ο θερμός και ξηρός καιρός που ευνόησε την εκδήλωση των πυρκαγιών θα γίνει κανόνας ως το 2050 και ενδέχεται να οδηγήσει σε «αύξηση» τις φωτιές.

Πυρκαγιές: Εκπομπές 8,6 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε ένα έτος

Πρόβλημα με την απορρόφηση CO2 

Γεγονός που «εγείρει το ερώτημα αν οι δυνητικά συχνότερες και σφοδρότερες πυρκαγιές τις δεκαετίες που έρχονται θα μειώσουν τη δυναμικότητα των καναδικών δασών να αποτελούν δεξαμενές CO2», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπρένταν Μπερν, ο κυριότερος συντάκτης της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

Τα καναδικά δάση, αχανής έκταση από τον Ειρηνικό Ωκεανό ως τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατακρατούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Γενικά, μόνο όταν η βλάστηση των καμμένων δασών αναγεννάται, έπειτα από δεκαετίες, απορροφάται ξανά το CO2 που εκλύθηκε.

Η αύξηση του μεγέθους και του αριθμού των πυρκαγιών, που συνδέονται με τις ξηρασίες σε κάποιες περιοχές, μπορεί να επιβραδύνει την αναγέννηση των δασών και άρα «την απορρόφηση άνθρακα», σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Καναδάς θα χρειαστεί να μειώσει το εγκεκριμένο επίπεδο εκπομπών με την καύση ορυκτών καυσίμων προκειμένου να «αντισταθμίσει τη μείωση της απορρόφησης (διοξειδίου του) άνθρακα από τα δάση», σημειώνεται στο κείμενο.

Η καναδική κυβέρνηση δέχθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει ως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40 ως 45% σε σύγκριση με το 2005.

Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά δεν έχει τόσο τρομακτική πορεία μέχρι στιγμής φέτος, μολαταύτα έχει πλήξει σκληρά κάποιες περιοχές, ιδίως την τουριστική πόλη Τζάσπερ, που καταστράφηκε εν μέρει τον Ιούλιο.