Skip to main content

Λίμνη Μόρνου: Πόσο έχει μειωθεί η έκτασή της – Το βυθισμένο χωριό Κάλλιο ήρθε στην επιφάνεια

Glomex/ ΕΡΤ

Τι δείχνουν δορυφορικές μετρήσεις της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου

Μια ανησυχητική κατάσταση αποκαλύπτουν εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με φόντο την παρατεταμένη ανομβρία.

Βάσει πλάνων που μετέδωσε η ΕΡΤ, η μείωση της στάθμης του νερού έφερε στην επιφάνεια το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, το οποίο είχε καλυφθεί όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έθεσε σε εγρήγορση την ΕΥΔΑΠ, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές για την ενίσχυση του δικτύου υδροδότησης της Αθήνας.

Τι δείχνουν δορυφορικές μετρήσεις

Όπως σημειώνει σε άρθρο της η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρατηρείται μείωση της έκτασης της τεχνητής λίμνης του Μόρνου τους τελευταίους μήνες λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν περίπου 16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε περίπου στα 15.3 km².

Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά περίπου στα 12.0 km². Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.

Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.

Διαβάστε επίσης:

Λειψυδρία: Ενισχύει το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας η ΕΥΔΑΠ, με το βλέμμα στον χειμώνα

Θα πούμε το νερό… νεράκι; Ο συναγερμός για λειψυδρία σε νησιά, η ανησυχία για την Αττική και η υδατική αυτονομία των Λειψών

Λειψυδρία: «Στέγνωσε» η λίμνη Δοϊράνη