Οι ψαράδες και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν το 2022 γιατί ξαφνικά δισεκατομμύρια καβούρια εξαφανίστηκαν από τη Βερίγγειο Θάλασσα κοντά στην Αλάσκα. Τώρα φαίνεται πως έχουν μία απάντηση.
Η εξαφάνιση δεν ήταν αποτέλεσμα υπεραλίευσης, εξήγησαν οι επιστήμονες. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν ότι ήταν πιθανότατα το υπερβολικά ζεστό νερό που οδήγησε τον μεταβολισμό των καβουριών σε υπερένταση και τα άφησε να πεθάνουν από την πείνα.
Η αλλαγή του κλίματος, αλλάζει και το οικοσύστημα
Η έρευνα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας διαπίστωσε ότι θερμότερες συνθήκες χωρίς πάγο στη νοτιοανατολική Βερίγγειο Θάλασσα – το είδος των συνθηκών που συναντώνται στις υποαρκτικές περιοχές – είναι περίπου 200 φορές πιο πιθανές τώρα από ό, τι πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να καίνε ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη .
Η μελέτη υπογραμμίζει «πως το οικοσύστημα της Βερίγγειας Θάλασσας έχει ήδη αλλάξει δραματικά», δήλωσε ο Μάικλ Λίτζοου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του εργαστηρίου Kodiak της NOAA Fisheries. Σημείωσε ακόμη ότι «θα πρέπει να περιμένουμε πολλά ακόμη [πολύ ζεστά] χρόνια», είπε, ενώ οι πραγματικά αρκτικές συνθήκες θα είναι ολοένα και λιγότερο συχνές.
Πέθαναν από την πείνα
Τα καβούρια του χιονιού, ένα είδος που απαντάται στα παγωμένα νερά της Αρκτικής, ευδοκιμούν σε περιοχές όπου η θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, αν και μπορούν να επιβιώνουν σε νερά με θερμοκρασία έως και 12 βαθμούς Κελσίου. Ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα το 2018 και το 2019 ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο για αυτά.
Δισεκατομμύρια καβούρια τελικά πέθαναν από την πείνα, γεγονός που κατέφερε πλήγμα και στην αλιευτική βιομηχανία της Αλάσκας. Τα καβούρια του χιονιού είναι ένα εμπορικά πολύτιμο είδος, αξίας έως και 227 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη.
Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται και ο θαλάσσιος πάγος εξαφανίζεται, ο πόνος θα είναι και οικονομικός.