Skip to main content

Καιρός: Και ο Αύγουστος αναμένεται θερμότερος του κανονικού

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Τι «δείχνει» η μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τη μέση θερμοκρασία του Αυγούστου

Θερμότερος σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Αύγουστος στη νοτιοανατολική Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- βάσει των μακροπρόθεσμων προγνώσεων οι οποίες εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ τον καιρό στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με βάση στοιχεία που αντλούνται σε πραγματικό χρόνο από το meteo.gr 

Πού συγκλίνει το 95% των σεναρίων

Όπως καταγράφεται σε γράφημα που έδωσε στη δημοσιότητα η μετεωρολογική υπηρεσία Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 95% των διαθέσιμων σεναρίων «δείχνει» ότι η μέση θερμοκρασία Αυγούστου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016).

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν αποκλίσεις της τάξης των 1-2 °C (45%) και 0-1 °C (36%). Η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2 °C ανέρχονται στο 14%.

Η πρόγνωση αυτή, σύμφωνα με το Meteo.gr, βασίζεται σε συνολικά 300 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται, πάντως, από το Meteo.gr ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση μιας περιόδου ενός ή περισσότερων μηνών σε μια ευρύτερη περιοχή.

Καύσωνας: 5 πρακτικές συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο στο σύνολο της χώρας η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά ακραία επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019,  σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr. Επιπλέον, ο Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από απουσία βροχών.

Παρατεταμένη ζέστη καταγράφεται και τον Ιούλιο, με τις συνθήκες καύσωνα στη χώρα να διατηρούνται έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Πυρκαγιές: Ακραίος κίνδυνος έως την Παρασκευή – Συνθήκες τύπου Hot-Dry-Windy