Skip to main content

Οι καύσωνες έφτασαν στο βόρειο ημισφαίριο

REUTERS/Yara Nardi

Ακραία ζέστη σε πολλές χώρες

Το καλοκαίρι έφτασε με όλη του τη δύναμη στο βόρειο ημισφαίριο, φέρνοντας ακραία ζέστη σε πολλές χώρες. Οι βόρειες περιοχές της Ινδίας βιώνουν κύμα καύσωνα και στο Δελχί καταγράφηκε ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία 35,2C, η θερμότερη νύχτα που έχει καταγράψει η πρωτεύουσα από τον Ιούνιο του 2010, σύμφωνα με την ινδική μετεωρολογική υπηρεσία.

Η μέγιστη θερμοκρασία των 44,7C καταγράφηκε την Τετάρτη στο Ganganagar, στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν. Οι υψηλές θερμοκρασίες ώθησαν τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια σε επίπεδα ρεκόρ 8.647MW μόνο για το Δελχί, με τη συνολική κατανάλωση για τη βόρεια Ινδία να αυξάνεται σε σχεδόν 90.000MW την Τρίτη. Ένα αεροπλάνο έμεινε επίσης καθηλωμένο στο έδαφος για περισσότερο από μία ώρα κατά τη διάρκεια του καύσωνα χωρίς κλιματισμό.

Οι θερμοκρασίες στη Σαουδική Αραβία εκτοξεύτηκαν πάνω από τους 50C αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 550 μουσουλμάνων που ταξίδευαν στη Μέκκα για το προσκύνημα Χατζ.

Κύμα καύσωνα και στις βορειοανατολικές ΗΠΑ

Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ και ο ανατολικός Καναδάς βιώνουν επίσης ένα κύμα καύσωνα, ή όπως κάποιοι το αποκαλούν, έναν “θερμικό θόλο”, έναν όρο που έχει γίνει δημοφιλής πρόσφατα. Όπως και ο “καύσωνας”, αναφέρεται σε μια περίοδο με θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου, αλλά υπό συγκεκριμένες μετεωρολογικές συνθήκες: όταν υπάρχει σταθερή, μακράς διάρκειας υψηλή πίεση που φέρνει πολύ ηλιόλουστο καιρό και παγιδεύει τον θερμό αέρα.

Συχνές καταιγίδες σε Γαλλία και Γερμανία

Η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μια άστατη εβδομάδα με συχνές καταιγίδες που αναπτύχθηκαν, καθώς ο ψυχρότερος αέρας από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης συγκρούστηκε με τον θερμό αέρα από τα νότια τμήματα. Η έντονη βροχόπτωση έκλεισε πολλές ζώνες φιλάθλων για λόγους ασφαλείας στο ποδοσφαιρικό τουρνουά Euro 2024 στη Γερμανία. Υπήρξαν επίσης αναφορές για έναν ανεμοστρόβιλο στη Γαλλία που κατέστρεψε μια αγροικία και για χαλαζόπτωση μεγέθους 6 εκατοστών.

Η καταιγίδα Αλμπέρτο, η πρώτη ονομαζόμενη τροπική καταιγίδα της σεζόν των τυφώνων, αναπτύχθηκε πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού αυτή την εβδομάδα και έφτασε στην ξηρά με το Μεξικό την Πέμπτη, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες. Έως και 200 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένες περιοχές του νότιου Τέξας. Αυτή θεωρείται η αρχή μιας δραστήριας περιόδου τυφώνων, καθώς προβλέπονται 17-25 καταιγίδες με ονόματα, εκ των οποίων έως και 13 αναμένεται να γίνουν τυφώνες.

Πηγή: Guardian