Skip to main content

Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου: Η πραγματικότητα στην κλιματική αλλαγή ξεπερνά, δυστυχώς, τη φαντασία

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Έχω το δυσάρεστο καθήκον να παρουσιάσω την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το κλίμα σήμερα», δήλωσε σε πάνελ στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα

Προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή αλλά και για το αρνητικό αποτύπωμά της ιδίως στη Μεσόγειο απεύθυνε χθες ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, σε πάνελ της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα.

«Έχω το δυσάρεστο καθήκον να παρουσιάσω την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το κλίμα σήμερα» είπε ο κ. Πλειώνης εκκινώντας την ομιλία του και υπογράμμισε ότι δυστυχώς σήμερα «η πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές την φαντασία». Σε επίρρωση του ισχυρισμού του ανέφερε ότι ο φετινός Ιούνιος θα είναι ο 13ος συνεχόμενος θερμότερος μήνας που έχει μετρηθεί από την προβιομηχανική εποχή έως σήμερα. Συμπλήρωσε δε ότι κατά τους μήνες αυτούς η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε το όριο της αύξησης του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει θέσει η Συμφωνία των Παρισίων έως το τέλος του αιώνα, «Ακόμη και αν δεν είναι μια τάση που θα συνεχιστεί – το ελπίζουμε – παρατηρούμε ότι το 2023 ξεπεράστηκε το όριο αυτό. Δηλαδή 67 χρόνια πριν από το τέλος του αιώνα» τόνισε ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Μεσόγειος: Το hot spot της κλιματικής αλλαγής

«Αυτά δεν είναι εικασίες, είναι αποτελέσματα τα οποία δυστυχώς βιώνουμε» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα «hot spot» για την κλιματική αλλαγή. «Αυτό σημαίνει ότι στη Μεσόγειο αισθανόμαστε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες περιοχές του πλανήτη. Σε πραγματικούς αριθμούς στην περιοχή μας έχουμε μια διπλάσια αύξηση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες» ανέφερε. Πρόσθεσε δε και χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία του Ιουνίου για τη θερμοκρασία της Μεσογείου. «Στην Ανατολική Μεσόγειο είμαστε δύο ή τρεις βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο, το ίδιο και χειρότερα συμβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε και κατέστησε σαφές ότι ζούμε «τις τρομακτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εάν όχι κλιματικής κρίσης». «Άρα λοιπόν θα πρέπει να δρούμε προληπτικά σε όλα τα επίπεδα: επιστημονικά, πολιτικά, κρατικά και κοινωνικά» ξεκαθάρισε.

Η επερχόμενη κλιματική μετανάστευση

Ο κ. Πλειώνης ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που δεν έχουν ληφθεί υπόψη όσο απαιτεί η σοβαρότητα και τη σημασία τους και έφερε ως παράδειγμα την κλιματική μετανάστευση. «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το βιώσουμε τα επόμενα χρόνια» είπε και έφερε ως παράδειγμα τις φυσικές καταστροφές που συνέβησαν πρόσφατα στην Ελλάδα. «Πέρυσι με τις πλημμύρες στις Θεσσαλία είχαμε μετακινήσεις. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τα στοιχεία για την μετακίνηση πληθυσμών από την περιοχή» εξήγησε.

«Τις επόμενες δεκαετίες θα έχουμε μεταναστευτικές ροές από χώρες οι οποίες θα επηρεαστούν πάρα πολύ σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει προβλέψει ότι τα επόμενα 20 με 25 χρόνια 140 εκατομμύρια πολίτες της Αφρικής θα εκτοπιστούν από τα σπίτια τους λόγω της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στο πάνελ. Επισήμανε, μάλιστα ότι αυτά είναι σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη οι πολιτικοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Διαφορετικά θα βρεθούμε απέναντι στο πρόβλημα όταν αρχίσει να συμβαίνει και αυτό δεν είναι προορατικός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων που γνωρίζουμε ότι θα έρθουν» είπε και σχολίασε ότι «οι κλιματικοί μετανάστες δεν έχουν ακόμη αναγνωρισμένο νομικό καθεστώς αυτή τη στιγμή είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο». «Αυτό είναι ακόμη ένα μειονέκτημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη» είπε.