Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα μπορούσαν να είναι οι πιο ζεστοί Αγώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με κορυφαίους αθλητές να προειδοποιούν ότι η έντονη ζέστη που προβλέπεται κατά την διάρκεια των αγώνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των αθλητών ή – στη χειρότερη περίπτωση – σε θάνατο.
Μια νέα έκθεση, με τίτλο «Δακτύλιοι της φωτιάς: Κίνδυνοι θερμότητας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι», υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο «προσέφεραν ένα παράθυρο σε έναν ανησυχητικό, κλιμακούμενο κανόνα για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες».
Με θερμοκρασίες άνω των 34 βαθμών Κελσίου και υγρασία που άγγιζε το 70%, οι Αγώνες χαρακτηρίστηκαν ως «οι θερμότεροι στην ιστορία». «Οι αγωνιζόμενοι έκαναν εμετό και λιποθύμησαν στις γραμμές τερματισμού, χρησιμοποιήθηκαν αναπηρικά αμαξίδια για να μεταφέρουν τους αθλητές μακριά από τις καμένες από τον ήλιο αρένες και ο φόβος του θανάτου στο γήπεδο αναφέρθηκε ακόμη και στη μέση του αγώνα από τον τενίστα Ντανίλ Μεντβέντεφ, Νο 2 των Αγώνων του Τόκιο», αναφέρει η έκθεση.
Η αδράνεια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και ο συνεχιζόμενος ρυθμός χρήσης ορυκτών καυσίμων προκάλεσαν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν και οι περιπτώσεις ακραίας ζέστης που έθεσαν σε κίνδυνο και υπονόμευσαν αθλητικές εκδηλώσεις αυξήθηκαν.
«Γνωρίζουμε πλέον ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν [το ρεκόρ ζέστης του Τόκιο]», δήλωσε η Emma Pocock, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων να συμβάλλει σε σερί ρεκόρ ζέστης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών».
Έκκληση για λήψη μέτρων
Η Pocock περιέγραψε την έκθεση Rings of Fire ως επείγουσα έκκληση προς τους αθλητικούς φορείς να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια θέρμανση.
«Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως τον ξέρουμε και τον αγαπάμε κινδυνεύει».
Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν θερμανθεί κατά 1,8C, ενώ, κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «θερμές» ημέρες (25C+) και εννέα περισσότερες «καυτές» (30C+) ημέρες το χρόνο.
Το Παρίσι έχει βιώσει 50 καύσωνες από το 1947, οι οποίοι αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2003, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – την ίδια περίοδο που θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες – ένας καύσωνας ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 14.000 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία.
Οι προβλέψεις
Το Météo France έχει ήδη προβλέψει θερμότερες από τις κανονικές συνθήκες για την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει 70% πιθανότητα να είναι πιο ζεστά από το συνηθισμένο.
Σε μια «δήλωση συναίνεσης», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων μετριασμού για τη διασφάλιση της υγείας των αθλητών. Ωστόσο, αναγνώρισε την ακραία ζέστη ως αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο.
«Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι επίλεκτοι αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, έντασης και διάρκειας των περιόδων … καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού που οδηγεί στη διοργάνωση περισσότερων αγώνων σε εξαιρετικά θερμά κλίματα».
Οι ζεστές ή/και υγρές συνθήκες δυσχεραίνουν τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους, επηρεάζοντας τη σωματική απόδοση, ιδίως σε αγωνίσματα αντοχής.
Για τους αθλητές που αγωνίζονται σε συνθήκες ακραίας ζέστης, οι κίνδυνοι για την υγεία ξεκινούν από το ηλιακό έγκαυμα και τις κράμπες λόγω ζέστης και φτάνουν μέχρι τη θερμική εξάντληση ή ακόμη και την κατάρρευση από θερμοπληξία, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.
Στην έκθεση προτείνονται τα εξής:
- Προτροπή στις αθλητικές αρχές να θεσπίσουν καλύτερα σχέδια ενυδάτωσης και ψύξης για τους αθλητές
- Ενθάρρυνση των αθλητών να μιλούν για την κλιματική αλλαγή
- Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ αθλητικών φορέων και αθλητών για εκστρατείες ευαισθητοποίησης για το κλίμα
Σε δήλωσή του εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σημείωσε ότι οι θερμοκρασίες στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων θα παρακολουθούνται στενά και ότι «η παροχή στους αθλητές και τους θεατές των καλύτερων και ασφαλέστερων δυνατών συνθηκών είναι κορυφαία προτεραιότητα για τη ΔΟΕ και ολόκληρο το Ολυμπιακό Κίνημα.
με πληροφορίες από Sky News, The Guardian