Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου βρίσκεται σε πορεία προς ένα κρίσιμο σημείο καμπής ήδη μέχρι το 2050, με καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια ικανότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ο Αμαζόνιος έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στις φυσικές μεταβολές του κλίματος εδώ και 65 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η αποψίλωση των δασών και η ανθρωπογενής κλιματική κρίση έχουν φέρει νέα επίπεδα πίεσης και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας κατάρρευση του δασικού συστήματος μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες, αναφέρει η μελέτη.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι το 10% έως 47% του Αμαζονίου θα εκτεθεί σε πιέσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν το οικοσύστημα στο σημείο καμπής του, ένα κρίσιμο όριο που μόλις ξεπεραστεί θα οδηγήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ επιπτώσεων.
Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σάντα Καταρίνα στη Βραζιλία, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση για να εκτιμήσει πόσο σύντομα ο Αμαζόνιος θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το όριο.
Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, των ακραίων ξηρασιών, της αποψίλωσης των δασών και των πυρκαγιών για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους.
“Γνωρίζαμε ήδη για όλους αυτούς τους παράγοντες που παίζουν ρόλο, αλλά μόλις συνδέσαμε τα κομμάτια αυτού του πολύπλοκου παζλ, η εικόνα ήταν ανησυχητική”, δήλωσε στο CNN ο Bernardo Flores, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν πώς το δασικό σύστημα του Αμαζονίου θα μπορούσε να εισέλθει σε μια φάση αυτοτροφοδοτούμενης κατάρρευσης νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”.
Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν προβλέψει ότι μια κατάρρευση αυτής της κλίμακας θα μπορούσε να συμβεί τον 21ο αιώνα.
Μια κατάρρευση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, θα αποδυνάμωνε την ικανότητά του να απορροφήσει τη ρύπανση του πλανήτη από την ατμόσφαιρα που θερμαίνει τον άνθρακα, γεγονός που θα επιδείνωνε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο Αμαζόνιος, που κάποτε ήταν γνωστός ως οι πνεύμονες του πλανήτη, έχει ήδη γίνει καθαρός παράγοντας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνει πλέον περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ό,τι απορροφά. Οι δασικές πυρκαγιές και η υλοτομία είναι οι κύριοι λόγοι αυτής της αλλαγής.
Αλλά το δάσος εξακολουθεί να είναι μια τεράστια, κρίσιμη δεξαμενή άνθρακα. Διατηρεί το ισοδύναμο των 15 έως 20 ετών των παγκόσμιων αποθεμάτων άνθρακα όλου του κόσμου.
Πηγή: CNN