Skip to main content

COP28: Επιτέλους συμφωνία για «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα»

REUTERS/Amr Alfiky

«Λευκός καπνός» στο Ντουμπάι

Εγκρίθηκε μετά από επεισοδιακές διαπραγματεύσεις, στην COP28 στο Ντουμπάι, μια συμφωνία που μιλά για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η τελευταία πρόταση που δημοσιεύθηκε από τα ΗΑΕ νωρίτερα την Τετάρτη ζητούσε «τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία, ώστε να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 όπως ζητούν οι επιστήμονες».

Το κείμενο της συμφωνίας προέτρεπε επίσης για «επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα» και για «τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και διπλασιασμό του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030».

Αντιδράσεις και νεύρα στην COP28 για το προσχέδιο: «Είναι απαράδεκτο που δεν περιλαμβάνονται τα ορυκτά»

Πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα», δήλωσε ο Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, προεδρεύων της διάσκεψης του ΟΗΕ.

«Έχουμε για πρώτη φορά διατύπωση σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτή την ιστορική επιτυχία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η χώρα μου, είναι υπερήφανα για τον ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας», πρόσθεσε. «Φεύγουμε από τη Σύνοδο στο Ντουμπάι με ψηλά το κεφάλι».

Είναι κρίσιμο ότι η πρόταση δεν επέβαλε την απόλυτη σταδιακή κατάργηση των υδρογονανθράκων.

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνόδου στο Ντουμπάι εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

https://twitter.com/vonderleyen/status/1734851863940313443

«Ένα κρίσιμο μέρος αυτής της ιστορικής συμφωνίας έχει γίνει χάρη στην Ευρώπη. Χαιρετίζω την επιτυχή ολοκλήρωση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 και τον πρώτο Παγκόσμιο Απολογισμό της Συμφωνίας του Παρισιού. Είναι καλά νέα για ολόκληρο τον κόσμο ότι έχουμε τώρα μια πολυμερή συμφωνία για να επιταχύνουμε τις μειώσεις των εκπομπών προς το καθαρό μηδέν έως το 2050, με επείγουσα δράση σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία».

Πηγές: Le Figaro, CNBC