Επικρίσεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διακριτική «απάλειψη» της εξόδου από τα ορυκτά καύσιμα από το προσχέδιο κειμένου της COP28 η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη στο Ντουμπάι.
Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, τονίζει μεν την ανάγκη μείωσης των εκπομπών, αλλά δεν ζητά την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στη δυνητικά απειλητική για τη ζωή κλιματική αλλαγή.
Αντιπρόσωποι από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική κρίση, όπως πολλές χώρες της Αφρικής και των νησιών του Ειρηνικού, απηύθυναν επείγουσες προειδοποιήσεις σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας, φέρνοντάς τους σε αντίθεση με πολλές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Ο Βόπκε Χέκστρα, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ στην COP28, δήλωσε στον Τύπο ότι το σχέδιο ήταν «σαφώς ανεπαρκές και δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε».
COP28: Απαλείφθηκε η «έξοδος» από τα ορυκτά καύσιμα στο σχέδιο απόφασης
«Δεν είναι κάτι που απλά συμβαίνει επειδή το θέλουμε εμείς, οι υπουργοί ή εγώ ή οι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Χέκστρα. «Το ζητάμε επειδή οι επιστήμονες είναι απολύτως σαφείς σχετικά με το τι χρειάζεται και στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων».
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας: «Δεν είμαστε εκεί που έπρεπε να είμαστε όσον αφορά το κείμενο … Πολλοί από εμάς έχουν ζητήσει από τον κόσμο να καταργήσει σε μεγάλο βαθμό τα ορυκτά καύσιμα, και αυτό ξεκινά με μια κρίσιμη μείωση αυτή τη δεκαετία».
«Πρόκειται για έναν πόλεμο επιβίωσης», πρόσθεσε.
Η Τερέσα Ριμπέρα, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, είπε στους δημοσιογράφους: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στοιχεία στο κείμενο που είναι εντελώς απαράδεκτα», προσθέτοντας ότι: «δεν είναι καθόλου σαφές, πώς μπορούμε να προχωρήσουμε μέσα στη δεκαετία στον ενεργειακό τομέα».