Ξεκινά στο Ντουμπάι η επεισοδιακή, αλλά και υποβαθμισμένη, COP28, η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση, με επίκεντρο τη μάχη για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
Κατά την έναρξη της διάσκεψης, οι συμμετέχοντες ήλπιζαν να πετύχουν από νωρίς μία νίκη αναφορικά με το ταμείο για τις φυσικές καταστροφές. Η προεδρία της COP28 δημοσίευσε αργά χθες μια πρόταση για τις χώρες να υιοθετήσουν επίσημα το βασικό πλαίσιο για ένα νέο ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τις φτωχές χώρες που πλήττονται από κλιματικές καταστροφές, όπως οι ακραίες πλημμύρες ή η ξηρασία.
Το να επιτευχθεί γρήγορα μια σημαντική πρόοδος για το ταμείο καταστροφών -κάτι που οι φτωχότερες χώρες ζητούν εδώ και χρόνια- μπορεί να βοηθήσει να εκκινήσουν διαδικασίες και για άλλους συμβιβασμούς κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διάσκεψης. Κάποιοι διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν πως θα προσωρινή συμφωνία για το ταμείο θα εγκριθεί γρήγορα, με έναν απεσταλμένο να λέει ότι η πιθανότητα αντιρρήσεων σε αυτό το στάδιο μοιάζει με το «να ανοίγει κανείς το κουτί της Πανδώρας».
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος της COP27 (δηλαδή της περσινής COP), Σάμεχ Σούκρι, επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, ζήτησε κατά την έναρξη να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για «όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην τωρινή σύγκρουση στη Γάζα» και παράλληλα για δύο βετεράνους διπλωμάτες της COP που πρόσφατα απεβίωσαν.
Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 70.000 αναμένεται να είναι οι συμμετέχοντες, αλλά με μεγάλους απόντες, με πρώτο και κύριο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο προεδρεύων της COP28, ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν κοινό έδαφος σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.
Ο Τζαμπέρ, που είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της ADNOC, αναγνώρισε σύμφωνα με τη γραπτή εκδοχή της εναρκτήριας ομιλίας του ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές για τα ορυκτά καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο…Σας ζητώ να συνεργαστείτε».
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κατάρρευσης είναι επιτακτική ανάγκη. Ωστόσο η επιλογή του Ντουμπάι έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως λόγω των πετρελαίων και της επιλογής του Αλ Τζαμπέρ ως οικοδεσπότη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το δημοσίευμα του BBC που κάνει λόγο ούτε λίγο ούτε πολύ για lobbying. Ο Αλ Τζαμπέρ θέλησε να επωφεληθεί από τον ρόλο του στην διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα για να συνάψει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα.
naftemporiki.gr