Skip to main content

ΟΗΕ: Προς μείωση εκπομπών μόνο κατά 2% το 2030 αντί στόχου 43%

Φωτ. EPA/STEPHEN MORRISON

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα «θα πρέπει να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής», ανέφερε ο Σάιμον Στιλ

Οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες μέχρι σήμερα, οδηγούν σε μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μόνο κατά 2% το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αντί του στόχου για μείωση 43% για να υπάρξει ελπίδα περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C, προειδοποίησε ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC), Σάιμον Στιλ, επικαλούμενος τα στοιχεία έκθεσης.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, δύο εβδομάδες πριν από την COP28, οι κυβερνήσεις του πλανήτη προς το παρόν δεν κάνουν παρά «βηματάκια για την αποφυγή της κλιματικής κρίσης» και «οφείλουν να κάνουν γιγάντια βήματα κατά τη διάρκεια της COP28».

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που πραγματοποιείται από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, «θα πρέπει να είναι ένα πραγματικό σημείο καμπής», ανέφερε ο Σάιμον Στιλ, προσθέτοντας: «Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ξεκάθαρα ότι κάθε υποδιαίρεση βαθμού μετρά, αλλά και ότι βρισκόμαστε εκτός πίστας».

Η έκθεση είναι η ετήσια σύνθεση των πρόσφατων δεσμεύσεων για την μείωση των εκπομπών που έχουν αναλάβει οι 195 χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει την συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η COP28 θα πραγματοποιήσει τον πρώτο απολογισμό και θα προχωρήσει στις πρώτες διορθώσεις.

Η έκθεση λαμβάνει υπ’ όψιν 20 νέες εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) οι οποίες έχουν κατατεθεί εδώ και έναν χρόνο (Μεξικό, Τουρκία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νορβηγία…), αλλά όχι και την επικαιροποίηση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Βραζιλίας, που κατατέθηκαν από τον Οκτώβριο και μετά.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ανθρωπότητα με μπαράζ πανδημιών

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη «σαφώς κάτω των +2°C σε σχέση με το επίπεδο της προβιομηχανικής εποχής», και, ει δυνατόν, μέχρι τον +1,5 °C.

Αλλά, για να υπάρξουν πιθανότητες 50% περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5°C, οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 43% μέχρι το 2030, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC, Giec).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης: