Κάθε χρόνο, μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, που είναι η εποχή της άνοιξης στο Νότιο ημισφαίριο της Γης, το όζον αραιώνει πάνω από την Ανταρκτική, με την περίφημη «τρύπα» να φθάνει στο μέγιστο μέγεθος της από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου. Στη συνέχεια Ανταρκτική αρχίζει να εισέρχεται στην καλοκαιρινή περίοδο και οι θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από την παγωμένη ήπειρο αρχίζουν να ανεβαίνουν. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο μηχανισμός που καταστρέφει το όζον και δημιουργεί την τρύπα επιβραδύνεται και τελικά σταματάει, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη της τρύπας.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η φετινή τρύπα τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι ήδη μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί, αφού εκτείνεται σε τρεις φορές το μέγεθος της Βραζιλία, και ενδέχεται να μεγαλώσει και άλλο αφού η αραίωση κορυφώνεται προς τα μέσα Οκτωβρίου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου η τρύπα είχε έκταση 26 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η φετινή τρύπα του όζοντος είναι τόσο μεγάλη, αλλά ορισμένοι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι θα μπορούσε να συνδέεται με την ηφαιστειακή έκρηξη της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022.
Το πρόβλημα με το όζον διαπιστώθηκε στη δεκαετία του 1980 στα τέλη της οποίας ξεκίνησαν οι οργανωμένες προσπάθειες λήψης μέτρων για τον περιορισμό του φαινομένου με την απαγόρευση χρήσης συστατικών σε καταναλωτικά προϊόντα κάθε είδους που αποδείχθηκαν ότι καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος. Αν και το πρόβλημα δεν εξαφανίστηκε ποτέ εντούτοις στην πάροδο των δεκαετιών είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και η τρύπα παρέμενε σε γενικές γραμμές σε επίπεδα που δεν προκαλούσαν ανησυχία ή συνθήκες συναγερμού για αυτό και η φετινή κατάσταση έχει προκαλέσει προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Naftemporiki.gr