Οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν περαιτέρω 4% του όγκου τους φέτος – η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια που έχει σημειωθεί ποτέ – μετά το περσινό ρεκόρ τήξης 6%.
Τα στατιστικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων (Glamos), η ομάδα ερευνητών του οποίου παρακολουθεί εδώ και χρόνια 176 από τους 1.400 παγετώνες της Ελβετίας.
Προειδοποιούν ότι μπορεί πλέον να είναι πολύ αργά για να σωθούν πολλά από τα πεδία πάγου των Άλπεων, ακόμη και αν επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.
«Είναι τρομερό», δήλωσε ο επικεφαλής της Glamos.
Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 10% του συνολικού τους όγκου – όσο έχασαν και στις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1960 και 1990.
Οι παγετωνολόγοι που μετρούν τους πάγους δεν εφησυχάζουν από το γεγονός ότι το φετινό λιώσιμο είναι ελαφρώς μικρότερο από το περσινό ρεκόρ.
«Εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο αρνητική χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις», δήλωσε στο BBC ο Matthias Huss, επικεφαλής του Glamos. «Είναι τρομερό να βλέπουμε ότι αυτό το ακραίο του περασμένου έτους απλώς επαναλαμβάνεται».
Οι ερευνητές λένε ότι η απώλεια οφείλεται στα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις πολύ χαμηλές χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. Αν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, λένε, η απόψυξη θα επιταχυνθεί.
Ορισμένοι από τους μικρότερους παγετώνες της Ελβετίας έχουν ήδη εξαφανιστεί.
Φέτος οι ερευνητές σταμάτησαν να παρακολουθούν τον παγετώνα St Annafirn επειδή δεν είχε απομείνει πάγος που να αξίζει να μετρηθεί.
Άλλοι συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο να μπορέσουν να σωθούν, ακόμη και αν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν εντός του στόχου του Παρισιού για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5C.
Πηγή: BBC