Skip to main content

Οι χώρες που υποφέρουν φέτος από την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη

Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία βίωσαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συνεχίζεται η παράθεση εντυπωσιακών δεδομένων σχετικά με τις φετινές ατμοσφαιρικές συνθήκες στη Γη, δεδομένων που επιβεβαιώνουν τη μεγάλη αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον πλανήτη και των πολλών αρνητικών συνεπειών και φαινομένων που έκαναν την εμφάνιση τους.

Η Ιαπωνία κατέγραψε μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου τις πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ποτέ στο αρχιπέλαγος αφότου ξεκίνησε η τήρηση στατιστικών στοιχείων, το 1898, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (JMA). Στη διάρκεια αυτής της περιόδου «οι μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Ιαπωνία ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στο βόρειο, το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας», διευκρίνισε η υπηρεσία.

«Η μέση αύξηση της θερμοκρασίας στην Ιαπωνία, με βάση παρατηρήσεις σε 15 διαφορετικές τοποθεσίες (σταθμούς), ήταν +1,76 βαθμός Κελσίου υπερβαίνοντας κατά πολύ εκείνην του 2010 (+1,08 βαθμός Κελσίου) που ήταν η υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ», αφότου ξεκίνησε η καταγραφή στατιστικών στοιχείων το 1898, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όχι μόνο η μέγιστη αλλά και η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ, όπως στην πόλη Ιτοϊγκάουα (κέντρο) όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασε τους 31,4 βαθμούς Κελσίου στις 10 Αυγούστου, την υψηλότερη στη χώρα, σύμφωνα πάντα με την JMA.

«Σε σχέση με τα χρόνια όπου η μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία ήταν ιδιαίτερα υψηλή (το 2010, το 2013, το 2018 και το 2022), ο αριθμός των ημερών με υπερβολική ζέστη αυξήθηκε σημαντικά από τα τέλη Ιουνίου και είναι ο πιο υψηλός από το 2010», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Στην Ινδία, ο Αύγουστος ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ανακοίνωσε η ινδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. «Η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Αύγουστο του 2023 ήταν η πιο υψηλή από το 1901», ανέφερε η ινδική υπηρεσία, αποδίδοντας κυρίως αυτό το ρεκόρ σε «έλλειμμα βροχοπτώσεων και σε έναν ασθενή μουσώνα».

Θερμοκρασίες ρεκόρ έχουν παρατηρηθεί σε πολλές άλλες χώρες το φετινό καλοκαίρι, και ο Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Στη Γαλλία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ήταν εξαιρετικά ζεστό, με τη θερμοκρασία να καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ και επί πολλές ημέρες στη σειρά να καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, μια κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο τόσο αργά το καλοκαίρι και η οποία αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Το Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, κατέγραψε από την πλευρά του την περασμένη εβδομάδα την πιο ζεστή μέρα εδώ και 260 χρόνια με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ευνοούν τους καύσωνες που διαρκούν όλο και περισσότεροι και είναι όλο και πιο έντονοι, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας είναι η ήπειρος που υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα. Την ίδια στιγμή, ο χειμώνας στην Αυστραλία ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας, κάνοντας λόγο για το πιο πρόσφατο σε μια σειρά ρεκόρ που καταρρίπτονται σε όλο τον κόσμο.

Ο Σάιμον Γκρέιντζερ, ο βασικός ειδικός για το κλίμα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πως η μέση χειμερινή θερμοκρασία στην Αυστραλία ήταν 16,75 βαθμοί Κελσίου από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1996. Η Αυστραλία άρχισε να καταγράφει τα πρώτα μετεωρολογικά στοιχεία το 1910.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ