Την ώρα που ο παρατεταμένος καύσωνας χτυπά εδώ και εβδομάδες διάφορες περιοχές των ΗΠΑ οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι ευχάριστες για την πρόσβαση σε νερό των κατοίκων των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί έντονες ξηρασίες, ακραία ξηρότητα και άλλα φαινόμενα που αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τις ΗΠΑ ειδικά τις δυτικές της περιοχές. Η μεγαλύτερη ξηρασία αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα στα τοπικά μικροκλίματα, θα κάνει το έδαφος πιο ξηρό ασκώντας μεγαλύτερες πιέσεις στη γεωργική παραγωγή και στα οικοσυστήματα.
Οι τελευταίες αναλύσεις της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δείχνουν ότι τα αποθέματα νερού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά ένα τρίτο έως το 2071 την ίδια στιγμή που ο πληθυσμός της χώρας αυξάνεται γρήγορα επιβαρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την κατάσταση της έλλειψης νερού. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ είναι σήμερα περίπου 335 εκατ. άτομα και εκτιμάται ότι το 2050 ο πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια.
Θα ξεμείνει λοιπόν η Αμερική από νερό; Η απλή απάντηση είναι όχι αλλά το πόσιμο νερό καθώς και το νερό για καλλιέργειες δεν θα είναι πάντα διαθέσιμο όπου και όταν το χρειάζονται οι άνθρωποι. «Το θέμα δεν είναι να ξεμείνεις από νερό, είναι να έχεις νερό στο σωστό μέρος» υποστηρίζει η Λις Μάλιν Μπερνάντ, εμπειρογνώμονας οικοσυστημάτων στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Οι ελλείψεις νερού είναι πιο σοβαρές στα νοτιοδυτικά της Αμερικής, ειδικά κοντά στη λεκάνη του ποταμού Κολοράντο, η οποία παρέχει τη μόνη μεγάλη βιώσιμη παροχή νερού σε περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε επτά πολιτείες των ΗΠΑ. «Αυτό το μέρος της χώρας είναι το καλάθι τροφίμων όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και πολλών περιοχών του κόσμου» λέει η Λις Μπερνάντ. Η κλιματική αλλαγή κάνει ήδη την περιοχή πιο άνυδρη, αλλά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τη χρόνια υπερβολική χρήση των υδάτινων πόρων για γεωργικούς σκοπούς, η οποία επιβαρύνει τις λίμνες, τα ποτάμια και τους ταμιευτήρες.
Ο ποταμός Κολοράντο, για παράδειγμα, αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση λόγω δεκαετιών μη βιώσιμων αποσύρσεων. Η ροή του ποταμού έχει μειωθεί κατά 20% περίπου τον περασμένο αιώνα. Και από το 2020, αυτή η περιοχή έχει κυριευτεί από μια «μεγάλη ξηρασία» που πιστεύεται ότι είναι η πιο σοβαρή που έχει δει η Δύση τα τελευταία 1.200 χρόνια.
Naftemporiki.gr