Ολόκληρη η Μεσόγειος πλήττεται από πυρκαγιές. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ιταλία, την Αλγερία και τη χώρα μας. Χωριά απειλούνται, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, τουριστικά θέρετρα έχουν καταστραφεί, χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.
Στην Ελλάδα οι αεροπορικές στέλνουν πτήσεις για να πάρουν τους τουρίστες στη Ρόδο, ακόμα καίγονται η Κέρκυρα και η Εύβοια.
Ο καύσωνας, που μοιάζει να διαρκεί «αιώνες», δεν υποχωρεί – οι θερμοκρασίες αναμένεται να ανέβουν πάνω από τους 44 βαθμούς Κελσίου στη χώρα μας.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε για «ακραίο κίνδυνο» πυρκαγιάς σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας την Τετάρτη.
Οι πυρκαγιές στη Σικελία και την Απουλία ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τις εστίες τους.
Οι ισχυροί άνεμοι και η ξηρή βλάστηση σημαίνουν ότι οι πυροσβέστες αγωνίζονται σε πολλές περιοχές για να σβήσουν τις φλόγες.
34 νεκροί στην Αλγερία
Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών μέχρι στιγμής είναι στην Αλγερία, όπου μετρά 34 θύματα, εκ των οποίων 10 στρατιώτες που περικυκλώθηκαν από φλόγες κατά τη διάρκεια εκκένωσης στην παράκτια επαρχία Μπετζάια, ανατολικά του Αλγερίου. Η Μπετζάια είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, με 23 από τους θανάτους, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Οι αρχές της Αλγερίας δήλωσαν ότι το 80% των πυρκαγιών είχε σβήσει από την Κυριακή, αλλά συνεχίζεται μια τεράστια προσπάθεια κατάσβεσης, με τη συμμετοχή περίπου 8.000 ατόμων, εκατοντάδων πυροσβεστικών οχημάτων και αεροσκαφών.
Πυρκαγιές μαίνονται και στη γειτονική Τυνησία, όπου χρειάστηκε να απομακρυνθούν 300 άνθρωποι από το παραθαλάσσιο χωριό Μελλούλα.
Μια ομάδα επιστημόνων για το κλίμα – η ομάδα World Weather Attribution – είπε ότι ο έντονος καύσωνας αυτού του μήνα στη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα δεν θα διαρκούσε τόσο ούτε θα είχε τέτοια ένταση χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Βασικό θέμα η τραγωδία με το Canadair στο BBC
Το BBC, στο κεντρικό ρεπορτάζ του αναφέρεται για την τραγωδία με την πτώση του Canadair στη χώρα μας, αλλά και την τραγική κατάληξη με τον κτηνοτρόφο επίσης στην Κάρυστο που αγνοούνταν: «Δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους στο νησί της Εύβοιας, λίγο βόρεια της Αθήνας, όταν το πυροσβεστικό αεροπλάνο Canadair συνετρίβη σε χαράδρα. Σε άλλο σημείο του νησιού το απανθρακωμένο σώμα ενός άνδρα βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη αγροτική καλύβα».
Στο νησί της Ρόδου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια και τα θέρετρα στο νότο τις τελευταίες ημέρες. Αξιωματούχος του αεροδρομίου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι περισσότεροι από 5.000 επέστρεψαν στα σπίτια τους με περισσότερες από 40 πτήσεις έκτακτης ανάγκης μεταξύ Κυριακής και Τρίτης.
Οι εταιρείες διακοπών Jet2 και Tui ακύρωσαν τις αναχωρήσεις για τη Ρόδο για τις επόμενες ημέρες.
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει μία στις πέντε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και ο κλάδος είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρόδο και πολλά άλλα νησιά. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει συμβουλεύσει να μην ταξιδέψουν στις πληγείσες περιοχές της Ελλάδας, αλλά προέτρεψε τους τουρίστες να επικοινωνήσουν με τους τουριστικούς πράκτορες για ενημερώσεις.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης απομακρυνθεί στην Εύβοια και την Κέρκυρα, ενώ η Κρήτη – ένας άλλος σημαντικός προορισμός διακοπών – βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού».
Ακραία φαινόμενα στην Ιταλία
Η Ιταλία έχει πληγεί από αντίθετα ακραία καιρικά φαινόμενα – με φονικές καταιγίδες στο βορρά και δασικές πυρκαγιές στη Σικελία καθώς και σε πολλές ακόμη νότιες περιοχές.
Ένα ζευγάρι περίπου 70 ετών βρέθηκε νεκρό σε εξοχική κατοικία κοντά στο Παλέρμο, μετά από πυρκαγιά που έφτασε κοντά στα όρια του αεροδρομίου της πόλης. Κοντά στην πόλη πέθανε και μια 88χρονη.
Τμήματα της πόλης της Κατάνια έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα μετά από καύση καλωδίων σε θερμοκρασίες που ανέβηκαν στους 47,6 βαθμούς τη Δευτέρα.
Στην ηπειρωτική χώρα της Καλαβρίας, ακριβώς ανατολικά της Σικελίας, ένας άνδρας ηλικίας 98 ετών παγιδεύτηκε από τις φλόγες στο σπίτι του και η κόρη και ο γαμπρός του υπέστησαν εγκαύματα ενώ προσπαθούσαν να τον σώσουν.
Μια πυρκαγιά στην περιοχή της Φότζια, στις ακτές της Αδριατικής της Ιταλίας, ανάγκασε στην απομάκρυνση 2.000 ανθρώπων από ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Η φωτιά πλησίασε το Vieste από ένα κοντινό εθνικό πάρκο.
Οι καταιγίδες στον βορρά στο μεταξύ στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους την Τρίτη – καταπλακώθηκαν από δέντρα.
Ανεμοστρόβιλοι, χαλαζοθύελλες και θυελλώδεις άνεμοι με ταχύτητα έως και 110 km/h (70 mph) έπληξαν τη Λομβαρδία και άλλες βόρειες περιοχές. Η Chiara Rossetti, 16 ετών, αναφέρει το BBC πως βρισκόταν σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση προσκόπων όταν η σκηνή της χτυπήθηκε από ένα δέντρο στην επαρχία της Μπρέσια.
«Βιώνουμε στην Ιταλία μια από τις πιο περίπλοκες μέρες των τελευταίων δεκαετιών – βροχοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι και γιγάντιο χαλάζι στο βορρά και καυτή ζέστη και καταστροφικές πυρκαγιές στο κέντρο και το νότο», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι.
Είπε ότι σκόπευε να απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να ενισχύσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair.
Φωτιές ξέσπασαν και στην Κορσική τα ξημερώματα της Τετάρτης. Θύελλα με ταχύτητα έως και 130 χλμ./ώρα (80 μίλια/ώρα) επιδείνωναν την κατάσταση και τρία χωριά απειλήθηκαν.