Η NASA κάνει λόγο για τον πιο καυτό Ιούλιο εδώ και εκατοντάδες πιθανώς και μερικές χιλιάδες έτη στη Γη. Οι καύσωνες που χτυπούν με τρομερή ένταση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον φετινό Ιούλιο θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» να συμβούν χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη. Σύμφωνα με αυτή η υπερθέρμανση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα (καύση ορυκτών καυσίμων, αποψίλωση δασών, κτηνοτροφία κ.α.) έκανε το κύμα καύσωνα που επηρεάζει περιοχές της Κίνας 50 φορές πιο πιθανό να συμβεί. Την έρευνα διεξήγαγαν οι επιστήμονες του World Weather Attribution, ενός επιστημονικού οργάνου στον οποίο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητικοί οργανισμοί και ινστιτούτα από τον τομέα της μετεωρολογίας και του κλίματος από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη η κλιματική αλλαγή οδήγησε στην εμφάνιση ενός καύσωνας στη νότια Ευρώπη που είναι κατά μέσο όρο 2,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από το κανονικό και όπως αναφέρουν οι ειδικοί όλες οι κοινωνίες παραμένουν απροετοίμαστες για μια τέτοια θανατηφόρα ακραία ζέστη. «Η ζέστη είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καταστροφών. Οι χώρες πρέπει να αρχίζουν να χτίζουν σπίτια ανθεκτικά στη θερμότητα, να δημιουργήσουν ‘κέντρα δροσιάς’ για να βρίσκουν οι άνθρωποι καταφύγιο και να βρουν τρόπους να δροσίσουν τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης περισσότερων δέντρων» λέει η Τζούλι Αριγκί από το Κλιματικό Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλιματικές προσομοιώσεις σε ένα πλανήτη που δεν υπήρχαν οι εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως το διοξείδιο του άνθρακα και είδαν τη συχνότητα αλλά και ένταση των καυσώνων σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη αλλά και τη θερμοκρασία των καυσώνων. Εάν η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι που πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό καθώς οι χώρες αποτυγχάνουν να μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές βλαβερών αερίων η εμφάνιση έντονων καυσώνων θα συμβαίνουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια, λένε οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και τη συμβολή του Ελ Νίνο στα φετινά φαινόμενα και τους καύσωνες και διαπίστωσαν ότι κατά πάσα πιθανότητα έπαιξε και αυτό ως φυσικός μηχανισμός κάποιο ρόλο στους καύσωνες αλλά σε κάθε περίπτωση η συμβολή του Ελ Νίνο ήταν πολύ μικρό σε σχέση με την ανθρώπινη δραστηριότητα και ειδικά την καύση ορυκτών καυσίμων.
Naftemporiki.gr