Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το χρώμα των ωκεανών και τους προκαλεί ασφυξία

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Η αύξηση της θερμοκρασίας εκτοξεύει τη παραγωγή φυτοπλαγκτόν που πρασινίζει τη θάλασσα και αφαιρεί το οξυγόνο από αυτή.

Είναι γνωστό ότι η κλιματική επηρεάζει άμεσα και σε πολλά επίπεδα τις θάλασσες και τους ωκεανούς της Γης. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το περίφημο MIT, και το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Βρετανίας παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και παρατηρήσεων στους ωκεανούς τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μια άνευ προηγουμένου παραγωγή φυτοπλαγκτόν φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια των λιμνών, θαλασσών, ποταμών και ωκεανών. Υπό κανονικές συνθήκες το φυτοπλαγκτόν έχει ευεργετικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή αλλά και τον πλανήτη γενικότερα.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει διπλασιασμός του φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φαιοπράσινη απόχρωση σε αυτούς. Παράλληλα καθώς οι πολύ αυξημένες ποσότητες του φυτοπλαγκτόν αποσυντίθονται απορροφούν σημαντικές ποσότητες οξυγόνου από το νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες «νεκρές ζώνες» στους ωκεανούς. Με τον όρο «νεκρή ζώνη» οι ειδικοί ονομάζουν μια θαλάσσια περιοχή που οι οι θαλάσσιοι οργανισμοί που βρίσκονται εντός της ζώνης πεθαίνουν από υποξία και στη συνέχεια η περιοχή αυτή… ερημοποιείται αφού δεν μπορεί να συντηρήσει την ζωή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους υποδηλώνουν δομικές γεωατμοσφαιρικές μεταβολές στον πλανήτη που οφείλονται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι έχουμε περάσει από το Ολόκαινο, την εποχή που άρχισε με το τέλος της τελευταίας εποχής παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια, και έχουμε εισέλθει στο αποκαλούμενο «Ανθρωπόκαινο» μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την άμεση, δραστική και σε μεγάλη έκταση επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη. Πριν από λίγα 24ωρα παρουσιάστηκε μάλιστα μια ακόμη σχετική με το ζήματα αυτό μελέτη με ευρήματα από ιζήματα στη λίμνη Κρόφορντ στον Καναδά.

Naftemporiki.gr