Skip to main content

Νοτιοανατολική Ασία: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο καύσωνας σε πολλές πόλεις

REUTERS/Edgar Su

Τα επικίνδυνα επίπεδα ζέστης αναμένεται να εμφανίζονται τρεις έως 10 φορές συχνότερα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Πολλές πόλεις στη Νοτιοανατολική Ασία βίωσαν καύσωνα το Σαββατοκύριακο, με ορισμένες περιοχές να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς η παγκόσμια κλιματική αλλαγή εντείνει τόσο τα κύματα καύσωνα όσο και την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή, σύμφωνα με το CNBC.

Η θερμοκρασία στην Tuong Duong, μια πόλη στο Βιετνάμ, έφθασε σε ρεκόρ 111,6 βαθμούς Φαρενάιτ (44,2 βαθμούς Κελσίου) την Κυριακή, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Υδρομετεωρολογικών Προβλέψεων του Βιετνάμ. Η Λουάνγκ Πραμπάνγκ, μια πόλη στο Λάος, σημείωσε ρεκόρ θερμοκρασίας 110,3 βαθμούς Φαρενάιτ (43,5 βαθμούς Κελσίου) το Σάββατο, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊλάνδης.

Η Μπανγκόκ, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, σημείωσε επίσης ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας 105,8 βαθμούς Φαρενάιτ (41 βαθμούς Κελσίου) το Σαββατοκύριακο.

Η Σιγκαπούρη σημείωσε 98,6 βαθμούς Φαρενάιτ (37 βαθμούς Κελσίου) το Σάββατο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ όλων των εποχών, το οποίο είχε καταγραφεί πριν από 40 χρόνια, ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η Νοτιοανατολική Ασία είναι μία από τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει τροφοδοτήσει συχνότερους και σοβαρότερους καύσωνες και έχει επιδεινώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση της περιοχής. Ο συνδυασμός ακραίας ζέστης και υψηλών επιπέδων αιθαλομίχλης στην περιοχή έχει επιδεινώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς και αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι καυτές θερμοκρασίες φέτος μπορούν να συνδεθούν με έναν συνδυασμό θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερων βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα και του Ελ Νίνιο, ενός καιρικού μοντέλου που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες στην περιοχή.

Οι θερμότεροι μήνες στη Νοτιοανατολική Ασία είναι συνήθως από τον Μάρτιο έως τον Μάιο κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, όταν οι θερμοκρασίες συχνά ξεπερνούν τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ (38 βαθμούς Κελσίου). Η ξηρή περίοδος της περιοχής τυπικά τελειώνει με την έναρξη της περιόδου των μουσώνων, η οποία φέρνει χαμηλότερες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2022 από το περιοδικό «Communications Earth & Environment» προειδοποιεί ότι τα επικίνδυνα επίπεδα ζέστης αναμένεται να εμφανίζονται τρεις έως 10 φορές συχνότερα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι τροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Ασίας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν διπλάσιο αριθμό ημερών με «εξαιρετικά επικίνδυνη ζέστη» 124 βαθμών Φαρενάιτ (51 βαθμών Κελσίου), σύμφωνα με τη μελέτη. Η Ασία αντιμετωπίζει κινδύνους όπως πλημμύρες, ξηρασία και τυφώνες, εκτός από την αύξηση της ζέστης και της υγρασίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 κατατάχθηκε ως ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, καθώς η θερμότητα των ωκεανών αυξήθηκε και η κάλυψη των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική έλιωσε σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.