Μια νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα 20 Μαρτίου και παροτρύνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν άμεσα μια «διόρθωση πορείας» για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας ότι τα μέχρι σήμερα σχέδια που παρουσιάστηκαν και εφαρμόστηκαν (σε κάποιο βαθμό) αποδείχτηκαν ανεπαρκή για να αποτρέψουν τα χειρότερα από αυτά που επιφυλάσσει η κρίση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόκληση της διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ολοένα και πιο συχνών και πιο έντονων ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν προκαλέσει όλο και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους σε κάθε περιοχή του κόσμου.
Μεγάλες, γρήγορες και συνεχείς μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς θα είναι απαραίτητες για να περιοριστεί η θέρμανση κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει ήδη να μειώνονται και θα πρέπει να μειωθούν σχεδόν στο μισό έως το 2030. Το όριο θερμοκρασίας 1,5 βαθμού Κελσίου αναγνωρίζεται ευρέως ως κρίσιμο, επειδή μετά από αυτό το όριο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα βρεθούμε σε σημείο μη επιστροφής των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής οτιδήποτε και να επιχειρήσουμε να κάνουμε στη συνέχεια.
«Η ενσωμάτωση της αποτελεσματικής δράσης για το κλίμα όχι μόνο θα μειώσει τις απώλειες και τις ζημιές για τη φύση και τους ανθρώπους, αλλά θα προσφέρει επίσης ευρύτερα οφέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC Χόεξουνγκ Λι. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας συνόδου στο Ιντερλάκεν της Ελβετίας και παρέχει στους παγκόσμιους ηγέτες μια σύνοψη ενός χρυσού προτύπου της σύγχρονης επιστήμης του κλίματος.
Η δράση
Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση από την επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και σηματοδοτεί το κλείσιμο του κεφαλαίου του έκτου κύκλου αξιολόγησης της ομάδας. Τα ευρήματα, που προέρχονται από περισσότερες από 10.000 σελίδες έρευνας από έξι εκθέσεις αξιολόγησης, αναμένεται να χρησιμεύσουν ως εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης.
«Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Αλλά η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας. Είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι εφικτό. Αλλά θα χρειαστεί ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα. Είναι μια έκκληση για μαζικές ταχύτερες προσπάθειες για το κλίμα από κάθε χώρα και κάθε τομέα και σε κάθε χρονοδιάγραμμα. Εν ολίγοις, ο κόσμος μας χρειάζεται δράση για το κλίμα σε όλα τα μέτωπα – τα πάντα, παντού, όλα ταυτόχρονα» δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή υπάρχει αρκετά (οικονομικά) κεφάλαια σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γρήγορη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εάν αρθούν τα υπάρχοντα εμπόδια. Ο ρόλος των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, είναι κρίσιμος για τη μείωση αυτών των φραγμών, ενώ οι επενδυτές, οι κεντρικές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν επίσης να παίξουν τον δικό τους ρόλο. «Το σημερινό μήνυμα από την έκθεση της IPCC είναι απολύτως σαφές: σημειώνουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετή. Έχουμε τα εργαλεία για να αποτρέψουμε και να μειώσουμε τους κινδύνους των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι.
Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης. Για τον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα προμήθειας ορυκτών καυσίμων, ενώ οι επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι σχεδόν οι μισές από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής ορυκτών καυσίμων θα πρέπει να παροπλιστούν πρόωρα.
Naftemporiki.gr