Ένα νέο τρόπο απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον αέρα και αποθήκευσης του στη θάλασσα παρουσιάζει ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lehigh στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή η νέα προσέγγιση συλλαμβάνει CO2 από την ατμόσφαιρα έως και τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τις τρέχουσες μεθόδους.
Το βλαβερό για την ατμόσφαιρα αέριο μπορεί να μετατραπεί σε διττανθρακική σόδα (η γνωστή μαγειρική σόδα) και να αποθηκευτεί με ασφάλεια και στο θαλασσινό νερό σε μια διαδικασία που είναι επίσης χαμηλού κόστους. Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας αφαίρεσης άνθρακα, λένε οι ειδικοί.
Παρά την υπογραφή των διεθνών συμφωνιών για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τα συμφωνηθέντα δεν τηρούνται με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες του αερίου να εκπέμπονται καθημερινά από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα. Αρκετές εταιρείες έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών τεχνολογιών απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Η νέα προσέγγιση βασίζεται σε ρητίνες και άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για εφαρμογές στο νερό και έκανε τις απαραίτητες εφαρμογές σε αυτά τα υλικά ώστε να αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Στις δοκιμές που έγιναν το νέο υβριδικό απορροφητικό υλικό μπόρεσε να απορροφήσει τρεις φορές περισσότερο CO2 από άλλα αντίστοιχα υλικά και συστήματα.
«Αυτό που είναι έξυπνο σε αυτό το σύστημα είναι ότι το σημείο εκκίνησης ήταν μια τεχνολογία που είχε σχεδιαστεί προηγουμένως για εφαρμογές στο νερό. Δημιουργείται μια αέρια εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας κάτι που δημιουργεί μια νέα ιδέα. Η αποδεδειγμένη απόδοση για τη δέσμευση CO2 είναι πολλά υποσχόμενη» αναφέρει ο καθηγητής Αρούπ Σεν Γκούπτα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr