Πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που προβλέπεται να διεξαχθεί φέτος σε αυτήν την πλούσια χώρα του Κόλπου, διορίστηκε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρίας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), προκαλώντας έντονες επικρίσεις μεταξύ των υποστηρικτών του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) και ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, ο σουλτάνος Άχμεντ αλ-Τζάμπερ, θα είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που θα προεδρεύσει μίας COP, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.
“Θα φέρουμε μια πραγματιστική, ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη προς τις λύσεις”, δήλωσε ο Άχμεντ αλ-Τζάμπερ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. “Η κλιματική δράση είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση είναι το κλειδί”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός διοικεί την εθνική εταιρία πετρελαίου από το 2016 αλλά και τη Masdar, την εταιρία των Εμιράτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρά τη διπλή ιδιότητά του, οι υπέρμαχοι της περιβάλλοντος δεν του χαρίστηκαν.
“Ο διορισμός του σουλτάνου Άχμεντ αλ-Τζάμπερ στην προεδρία της COP28, ενώ κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εθνικής πετρελαϊκής εταιρίας του Άμπου Ντάμπι, αποτελεί μια σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων”, δήλωσε ο Χάρτζιτ Σινγκ, από την οργάνωση Climate Action Network International.
“Η σταθερή απειλή των λομπιστών των ορυκτών καυσίμων κατά τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα αποδυναμώνει πάντα τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το κλίμα, όμως η κατάσταση αυτή φθάνει ένα άλλο επίπεδο επικίνδυνο και χωρίς προηγούμενο”, πρόσθεσε.
Κλιματική υπερθέρμανση
Οι λομπίστες των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήρθαν με δύναμη στην COP27 που οργανώθηκε τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, με μια αριθμητική αύξηση άνω του 25% σε σχέση με την προηγούμενη COP στη Γλασκόβη, σύμφωνα με τις οργανώσεις.
Η πολυπληθέστερη ομάδα προερχόταν από τα ΗΑΕ με δεύτερη εκείνην από τη Ρωσία. Η διάσκεψη ενέκρινε ψήφισμα για την αποζημίωση των πιο φτωχών χωρών για τις ζημιές που τους προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Όμως δεν κατάφερε να προωθήσει τη μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ώστε να διατηρηθεί ο στόχος για μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Επίσης, στα κείμενα δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά για το θέμα μιας ελάχιστης χρήσης της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Τα ΗΑΕ, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής εξόδου από τους υδρογονάνθρακες και έχουν δεσμευτεί να φθάσουν την ουδετερότητα άνθρακα το 2050.
Η χώρα των 10 εκατ. κατοίκων, το 90% των οποίων είναι εκπατρισμένοι, γνώρισε, χάρη στο πετρέλαιο, ραγδαία ανάπτυξη από τα χρόνια του 1970, όμως η οικονομία της έχει σταδιακά διαφοροποιηθεί.
“Η μείωση της κλιματικής υπερθέρμανσης στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα απαιτήσει σημαντικές μειώσεις εκπομπών, μια πραγματιστική, πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση της ενεργειακής μετάβασης και αυξημένη βοήθεια προς τις αναδυόμενες χώρες”, αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αναφορικά με τον στόχο που τέθηκε κατά τις προηγούμενες συνόδους της COP.
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τις χώρες του Κόλπου όπου η θερμοκρασία φθάνει μερικές φορές τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021, μερικές περιοχές μπορεί να καταστούν αβίωτες μέχρι τα τέλη αυτού του αιώνα.
Η COP28 θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP