Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το 2013 είναι το έβδομο θερμότερο από το 1850, οπότε και άρχισε η επίσημη καταγραφή τέτοιων στοιχείων, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) συμπληρώνοντας ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιδεινώνει τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο τυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε τις Φιλιππίνες.
«Όλα τα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί από το 1998 και η φετινή χρονιά αποτελεί συνέχεια αυτής της υποκείμενης, μακροπρόθεσμης τάσης. Οι θερμοκρασίες των ψυχρότερων ετών είναι πλέον υψηλότερες από αυτές των θερμότερων ετών πριν από το 1998», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού Μισέλ Ζαρό. «Οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου έφθασαν σε υψηλότερα επίπεδα το 2012 και πιστεύουμε ότι και το 2013 θα αγγίξουν επίπεδα-ρεκόρ, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον θα είναι οπωσδήποτε θερμότερο.»
Ο Ζαρό παραδέχθηκε ότι μεμονωμένα φαινόμενα, όπως ο ολέθριος τυφώνας Χαϊγιάν, δεν μπορούν να αποδοθούν άμεσα στην κλιματική αλλαγή, όμως η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων – κατά 20 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα – καθιστά τις παραθαλάσσιες κοινότητες πιο ευάλωτες.
Σύμφωνα με το WMO, η μέση θερμοκρασία κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2013 ήταν η ίδια με την ίδια περίοδο, το 2003. Συγκεκριμένα, η μέση θερμοκρασία ξηράς και επιφάνειας του ωκεανού ήταν κατά 0,48 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.
Εκτός από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που «σημάδεψαν» το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται η ξηρασία-ρεκόρ στην Αυστραλία, οι εκτεταμένες πλημμύρες στην Ευρώπη (και όχι μόνο), αλλά και το κύμα… «πολικού» ψύχους που έπληξε τη Βρετανία την περασμένη άνοιξη. Η Ιαπωνία βίωσε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στα χρονικά, ενώ και στην Αυστραλία κατεγράφησαν αλλεπάλληλα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.