Skip to main content

Πρωτοφανές περιστατικό μετατροπής χελώνας σε σαρκοφάγο θηρευτή

Ένα πρωτοφανές περιστατικό κατέγραψε ομάδα ερευνητών σε ένα ιδιωτικό νησί στις Σεϋχέλλες πριν από ένα χρόνο αλλά οι ερευνητές περιμέναν να κάνουν πρώτα την σχετική δημοσίευση σε μια επιστημονική επιθεώρηση και μετά να μιλήσουν για την ανακάλυψη τους. Στην επιθεώρηση «Current Biology» οι ερευνητές περιγράφουν την επίθεση μιας τεράστιας χελώνας σε ένα νεογέννητο πτηνό το οποίο εξόντωσε και στη συνέχεια έφαγε.

Η παντελής έλλειψη ταχύτητας και οποιουδήποτε στοιχείου πάνω τους που να μπορεί να αποτελεί κάποιου είδους όπλου δεν θα μπορούσε να οδηγήσει τις χελώνες στον κόσμο των σαρκοφάγων θηρευτών. Είχαν ακουστεί κατά καιρούς κάποιες μαρτυρίες σαρκοφαγικής συμπεριφοράς για χελώνες αλλά δεν υπήρξαν ποτέ κάποια στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο.

Όμως πέρυσι ομάδα ερευνητών ταξίδεψε στο ιδιωτικό νησί Fregate στις Σεϋχέλλες στο οποίο ζουν περίπου τρεις χιλιάδες μεγάλου μεγέθους χελώνες. Οι ερευνητές κατά την διάρκεια μιας εξερεύνησης στο νησί είδαν μια χελώνα να πλησιάζει ένα νεογέννητο πτηνό, ένα γλαρόνι, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είχε πέσει από την φωλιά του και έμοιαζε εντελώς αβοήθητο. Οι ερευνητές αποφάσισαν να καταγράψουν σε βίντεο το στιγμιότυπο χωρίς να αναμένουν σε καμία περίπτωση την εξέλιξη που θα υπήρχε. Η χελώνα επιτέθηκε στο πτηνό το οποίο προσπάθησε να αντισταθεί και να ξεφύγει με όποιο τρόπο μπορούσε αλλά τελικά η χελώνα επέμεινε στην επίθεση της, εξόντωσε το πτηνό και το έφαγε.

«Κατά βάση κάθε φυτοφάγο ζώο μπορεί να φάει και λίγο κρέας αν αυτό βρεθεί τυχαία στον δρόμο του. Είναι ας πούμε μια δωρεάν έξτρα πρωτεΐνη οπότε το να την φάει ένα φυτοφάγο ζώο είναι αναμενόμενο. Όμως η επίθεση και εξόντωση που είδαμε να συμβαίνει ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό. Η χελώνα ξεκάθαρα καταδίωξε και εξόντωσε κάποιο άλλο ζώο συμπεριφορά που είναι ο ορισμός του κυνηγού. Δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με μια ευκαιριακή ενέργεια. Δεν βρέθηκε το πτηνό τυχαία μπροστά στο στόμα της χελώνας και αυτή απλά εκμεταλλεύτηκε την περίσταση. Η χελώνα είδε από απόσταση το πτηνό και την δυσκολία που είχε να κινηθεί και πραγματοποίησε ευθεία επίθεση σε αυτό» αναφέρει Τζάστιν Γκέρλακ του μουσείου ζωολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Τα ερωτήματα που εγείρονται τώρα είναι αρκετά για την συμπεριφορά της χελώνας και θα πρέπει να πραγματοποιηθούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί αν πράγματι οι χελώνες αναπτύσσουν δοθείσης ευκαιρίας συμπεριφορά θηρευτή ή αν για κάποιο λόγο την συμπεριφορά αυτή έχουν αναπτύξει μόνο οι χελώνες στο συγκεκριμένο νησί.