Υπάρχει ένα ζώο που πριν ακόμη φέρει καλά-καλά στον κόσμο τα μικρά του, τα «βουτάει» στο αλκοόλ. Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης δίνουν μια καλή εξήγηση για τη συμπεριφορά των μυγών του ξυδιού.
Σύμφωνα με μια ομάδα βιολόγων από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Έμορι, η οποία δημοσιεύει τις παρατηρήσεις της στην επιθεώρηση Science, όταν οι μύγες Drosophila melanogaster διαισθανθούν ότι τις περυτριγυρίζουν παρασιτικές σφήκες, αφήνουν τα αυγά τους σε σημεία καλυμένα με αλκοόλ, «βουτώντας» ουσιαστικά τις προνύμφες τους σε αυτό για να τις προστατεύσουν.
Μάλιστα οι ερευνητές είδαν ότι, όταν έχουν την επιλογή, τα έντομα προτιμούν να δίνουν στους απογόνους τους ποτά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, περίπου 3%, όσο δηλαδή περιέχουν κάποιες μπίρες ή ελαφριά κοκτέιλ. Ακόμη και αυτή η ποσότητα πάντως φαίνεται πως αρκεί για να τα θωρακίσει απέναντι στις σφήκες.
«Οι ενήλικες μύγες προβλέπουν τον κίνδυνο μόλυνσης των μικρών τους και, εναποθέτοντάς τα στο αλκοόλ, τα εμποτίζουν με φάρμακο», εξηγεί ο εξελικτικός γενετιστής Τοντ Σλένκι, ο οποίος συντόνισε τη μελέτη. «Βρήκαμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κοινή σε διάφορα είδη μυγών, κάτι που ενισχύει τις ενδείξεις πως η χρήση τοξινών στο περιβάλλον με στόχο τη ‘φαρμακοποίηση’ ενδέχεται να είναι διαδεδομένη και στο ζωικό βασίλειο.»
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σλένκι καταπιάνεται με τη σχέση ανάμεσα στις μύγες του ξυδιού και στο αλκοόλ. Πέρυσι ο ίδιος έγραφε ότι οι προνύμφες των μυγών καταφεύγουν σε αυτό εάν τους επιτεθεί μια σφήκα. Οι παρασιτικές σφήκες αφήνουν τα αυγά τους στις μύγες και το αλκοόλ σκοτώνει τις προνύμφες των σφηκών σώζοντας ουσιαστικά τη ζωή των μυγών.
Ο ερευνητής προβλέπει ωστόσο ότι οι μύγες θα χρειαστεί να… το ρίξουν σε βαρύτερα ποτά ή να βρουν νέους τρόπους αυτοπροστασίας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες σφήκες συνηθίζουν στο αλκοόλ. «Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για έναν αγώνα εξοπλισμών», λέει ο Σλένκι. «Οι μύγες κάνουν κάτι για να μη μολυνθούν και οι σφήκες μαθαίνουν πώς να το παρακάμπτουν.»