Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός άγνωστου έως σήμερα δεινόσαυρου, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον τυραννόσαυρο. Ονόμασαν το είδος Lythronax argestes ή… βασιλιά της αιματοχυσίας.
Κομμάτια οστών του είδους βρέθηκαν σε μια τεράστια προστατευόμενη έκταση στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν ότι ανήκει στο ίδιο εξελικτικό παρακλάδι με το βασιλιά των δεινοσαύρων, αλλά διαθέτει πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά, όπως κοντό και στενό ρύγχος με πλατύ κρανίο στο πίσω μέρος, καθώς και διόφθαλμη όραση.
Οι ίδιοι πίστευαν ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεινοσαύρου, στην οικογένεια του οποίου ανήκει ο τυραννόσαυρος, έκανε την εμφάνισή του πριν από 70 εκ. χρόνια, όμως οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο L. argestes είναι παλαιότερος κατά τουλάχιστον 10 εκ. χρόνια. Το μήκος του έφθανε τα 8 μέτρα, ενώ ζύγιζε περίπου 2,5 τόνους.
«Το πλάτος του οπίσθιου τμήματος του κρανίου του Lythronax του επέτρεπε να έχει επικαλυπτόμενο οπτικό πεδίο – δίνοντάς του διόφθαλμη όραση – κάτι πολύ χρήσιμο για ένα θηρευτή και μία ικανότητα, την οποία συσχετίζουμε με τον T rex», εξηγεί ο ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα Μαρκ Λέβεν, ένας από τους βασικούς συντάκτες της δημοσίευσης στην επιθεώρηση PLOS ONE.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο L. argestes έζησε πριν από 95 εκ. με 70 εκ. χρόνια στη Λαραμιδία, μια χερσαία μάζα που σχηματίστηκε εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το κεντρικό τμήμα της Βορείου Αμερικής, μαζί με πολλά άλλα είδη δεινοσαύρων, ορισμένα από τα οποία μετανάστευσαν στην Ασία προς το τέλος της κρητιδικής περιόδου.
Ειδικοί στην εξελικτική ιστορία των τυραννόσαυρων πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα, καθώς μέχρι σήμερα επικρατούσε η αντίληψη ότι η οικογένεια προερχόταν από μεσαίου μεγέθους ζώα με μικρότερα δόντια. «Ο Lythronax δείχνει ότι οι δεινόσαυροι με χαρακτηριστικά, όπως τα τεράστια δόντια και τα στρογγυλά ρύγχη είναι πολύ αρχαιότεροι στη γενεαλογία των τυράννων», ανέφερε στον Guardian ο Δρ. Τόμας Χολτς από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. «Αυτό σημαίνει ότι ο εξαιρετικά ισχυρός μηχανισμός μάσησης του T Rex είχε ήδη αναπτυχθεί πριν από 80 εκ. χρόνια και δεν προέκυψε αργότερα».