Επιστήμονες του Ζωολογικού Συνδέσμου του Λονδίνου χρησιμοποιούν σε συνεργασία με την Google κενά στις ψηφιακές συχνότητες για την παρακολούθηση απειλουμένων ζώων σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε το λεγόμενο «τηλεοπτικό λευκό χώρο», ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί σε μακρινές αποστάσεις χωρίς να επηρεάζεται από εμπόδια όπως δέντρα για να εκπέμψει σήματα από απομακρυσμένες κάμερες.
Αυτές οι αναξιοποίητες συχνότητες θα επιτρέψουν στους οικολόγους να παρατηρήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια περιοχές όπως τροπικά δάση ή ερήμους, όπου μέχρι τώρα η παρατήρηση άγριας πανίδας παρουσίαζε αντικειμενικές δυσκολίες.
Προτού εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα, η νέα τεχνολογία δοκιμάζεται στο Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, όπου τηλεοράσεις και ραδιόφωνα εγκαταστάθηκαν σε διάφορα καταλύματα ζώων και μεταδίδουν βίντεο ζωντανά στο YouTube, χρησιμοποιώντας τη «φασματική βάση δεδομένων» της Google για την αποφυγή παρεμβολών σε υπάρχοντα κανάλια.
Η περίοδος δοκιμασίας θα διαρκέσει δύο μήνες, κατά την οποία το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ελεύθερης παρακολούθησης ζώων όπως γιγάντιες χελώνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
«Με αποστολές και πειράματα σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οικολόγοι του Ζωολογικού Συνδέσμου του Λονδίνου εργάζονται σε μερικές από τις πιο δυσπρόσιτες περιοχές του πλανήτη, από τις αχανείς εκτάσεις της ερήμου της Σαουδικής Αραβίας στις πυκνές ζούγκλες της Σουμάτρα», δήλωσε η Λουίζ Χάρτλεϋ, συντονίστρια του προγράμματος για το Ζωολογικό Σύνδεσμο του Λονδίνου.
«Η απομακρυσμένη παρακολούθηση της άγριας ζωής αποτελεί ένα εργαλείο ζωτικής σημασίας για την προστασία της, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά των ζώων και να ανιχνεύσουμε δραστηριότητες όπως η λαθροθηρία και η παράνομη υλοτομία», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα του ψηφιακού λευκού χώρου αποτελεί το πρώτο από μια σειρά δοκιμών νέων ασύρματων τεχνολογιών. Άλλες μελέτες περιλαμβάνουν τη χρήση του τηλεοπτικού λευκού χώρου για την παροχή εγκαίρων προειδοποιήσεων πλημμυρών, παρακολουθώντας τα επίπεδα των υδάτων σε πραγματικό χρόνο και στέλνοντας τις πληροφορίες στις κατάλληλες αρχές μέσω αυτών των συχνοτήτων.